14 Februarie 2019
932 accesări
0 comentarii

Aproape de fiecare dată când ceva nu funcționează așa cum trebuie, organismul uman transmite niște semnale, pe care nicio persoană nu ar trebui să le ignore. De obicei, bolnavul observă mici umflături, ce pot fi maligne sau benigne. Indiferent de tipul acesteia, corpul începe să transmită semnale pentru a ne atenționa că ceva nu este în regulă. Spre exemplu, oamenii pot acuza stări de greață, dureri de cap sau senzația de moleșeală.

De asemenea, în cazul în care la nivelul creierului apar aceste tumori, ele provoacă o oarecare presiune, în funcție de zona în care se formează, transmițând semnale. Partea bună a lucrurilor este că dacă tumoarea este benignă, adică nu este de natură cancerigenă, se poate vindeca, fără a fi nevoie de operație. Din fericire, aceste tumori benigne dacă sunt ținute sub supraveghere după ce au fost depistate, în decursul câtorva luni se pot micșora. Dacă totuși se observă efectul opus și aceasta crește în dimensiune, este necesară extragerea sa prin intermediul unei intervenții chirurgicale. Și în acest caz, apar ca simptome durerile de cap, care se intensifică, slăbirea musculaturii sau diferite tulburări motorii sau reducerea capacităților de auz sau văz.

Altfel spus, tumorile cerebrale reprezintă o masă volumetrică supranumerată, crescută într-un spațiu închis.

Ce se întâmplă, de fapt? Presiunea din cap crește, iar pacienții se prezintă la spital cu dureri de cap, vărsături, semne neurologice de afectare motorie, nu mai pot merge. Desigur, între timp pot apărea și alte simptome ce includ convulsii, modificări de limbaj, amorțeli, furnicături, tulburări de memorie etc.

„Din nefericire, boala se manifestă târziu, din cauza unui mecanism pe care îl are omul, de compleanță cerebrală. Desigur, simptomele tumorilor cerebrale variază, în funcție de tipul și localizarea acestora și asta pentru că există zone din creier care controlează diferite funcții ale corpului. În plus, zona în care este așezată tumora influențează modul în care se manifestă simptomele”, ne-a declarat dr. Bogdan Davidescu, șeful secției de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Trebuie menționat, însă, că unele tumori nu au simptome până când nu cresc în dimensiuni, având ca rezultat degradarea rapidă a stării de sănătate. Totuși, populația trebuie să știe că, de obicei, cele mai multe dureri de cap nu sunt corelate cu tumorile cerebrale. Partea proastă a lucrurilor este că supraviețuirea la o tumoare cerebrală malignă este de șase luni, maxim un an. Chiar și cu tratament, speranța de supraviețuire este foarte mică. În ceea ce privește durerile, acestea apar prea târziu, când tumoarea deja există. Bineînțeles, dacă persoana bolnavă o descoperă accidental sau prin micile semne, atunci șansele sunt mai bune, însă doar pentru tumorile benigne, pentru cele maligne, șansele sunt minime oricum. În aceste cazuri, evoluția este aceeași, pacientului nu i se mai dă prea mult timp de trăit.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU