Sfatul medicului
229 accesări 23 Mai 2019 0 comentarii

Fiţi foarte atente la sănătatea aparatului genital! Oricine se poate îmbolnăvi de cancer

Chiar şi în secolul XXI, cancerul continuă să facă milioane de victime anual, în întreaga lume. După cancerul de sân, imediat, pe locul al doilea se regăseşte cel genital. Specialiştii spun că acest tip de cancer apare mai ales înainte de menopauză şi în mod special la femeile care au avut mai mult de un copil. La ora actuală, există mai multe forme de tratament al cancerului de col uterin, dar fiecare formulă este adecvată unui anumit stadiu de evoluţie sau unor leziuni particulare.

Astfel, în stadiul incipient, când pacienta nu prezintă decât nişte leziuni precanceroase, tratamentul cancerului de col uterin constă în îndepărtarea displaziei cervicale prin intermediul unor metode terapeutice bazate pe crioterapie, electrocauterizare, electrorezecţie cu ansă sau prin vaporizare cu laser. În lipsa acestora, se va utiliza bisturiul pentru eliminarea ţesuturilor canceroase.

Partea proastă este că acest tip de cancer genital feminin se poate dezvolta în orice segment al aparatului genital. Cele mai frecvente localizări sunt la nivelul colului uterin, la nivelul uterului și la nivelul ovarului. Gravitatea este diferită în funcție de localizare, astfel, de exemplu, neoplasmul tubar este mult mai agresiv decât cel al ovarului. Numai în ţara noastră sunt înregistrate anual în jur de 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin.

Potrivit prof. univ. dr. Ion Așchie, medic primar Chirurgie Generală, în România, boala este descoperită, de cele mai multe ori, în stadiul II, III și mai rar în stadiul I. „Acest lucru se întâmplă în mare parte din cauza abandonării screening-ului de col uterin. În țările unde acest lucru se întâmplă în continuare, cum ar fi SUA, frecvența neoplasmului colului uterin a scăzut, fiindcă stă la îndemâna doctorului să diagnosticheze destul de precoce această boală. Un alt motiv pentru care această boală se diagnostichează în stadii mai târzii la noi este educația populației. Frecvența cancerului de col uterin este mai mare în cazul în care se produc infecții cu virus papilomatos, infecții care au la dispoziție vaccinarea. Aşa că, dacă vaccinarea se produce înaintea infectării este un mare beneficiu”, a explicat medicul.

Terapia trebuie făcută din timp

Referitor la terapie, dr. Aşchie a precizat că, la fel ca în orice altă localizare neoplazică, cu cât stadiul este mai incipient cu atât terapia este mai eficientă și mai puțin agresivă. De asemenea, dacă ar fi să ne referim la colul uterin, extrem de importante sunt şi raporturile pe care acesta le are cu organele vecine, cum ar fi vezica urinară, rectul sau marile vase pelvine.

„Le amintesc prin faptul că în evoluție pot invada aceste structuri. Invadarea acestor structuri presupune terapii foarte agresive, chiar o chirurgie mutilantă precum exenterația pelvină anterioară sau pelvectomie totală. Totodată, ar fi nedrept să nu amintim despre aportul benefic al radiochimioterapiei la acești pacienți”, a completat dr. Așchie.

Medicul a declarat că în cazul cancerului corpului uterin, acesta poate fi diagnosticat prin RMN, dar și prin histeroscopie și biopsie dirijată.

De ştiut că şi în neoplasmul uterin întâlnim aceeași situație, cu cât stadiul este mai incipient, cu atât terapia este mai eficientă și mai puțin mutilantă.

Lucrurile stau, însă, cu totul altfel, atunci când vine vorba despre cancerul ovarian. „Cancerul ovarian este tipul de cancer care prezintă o particularitate cu totul deosebită. El începe prin a fi o tumoră ovariană și sfârșește prin a genera o boală peritoneală. De-a lungul timpului, se produc implante neoplazice la nivelul seroasei peritoneale. Celulele neoplazice au un tropism cu totul aparte pentru peritoneu și în astfel de stadii evident că boala este avansată și terapiile sunt extreme de agresive. În prezent, există citostatice la care unele forme de cancer ovarian răspund surprinzător de bine, pentru că altfel s-ar impune intervenții care constau în rezecții complexe multiorganice și vă puteți da seama că și evoluția postoperatorie este mult mai dificilă”, a completat medicul.

Aşa că, dragi femei, fiţi foarte atente la sănătatea aparatului genital în premenopauză și după menopauză. Cu toate acestea, 1-5 % din pacientele cu astfel de cancer sunt femeile tinere. De aceea, femeia, indiferent de vârstă, trebuie să fie atentă la primele manifestări de anormalitate pentru a efectua investigații la timp și a preîntâmpina orice boală. Ca noutate, trebuie precizat că, acum, cancerul genital se poate trata și prin intervenție chirurgicală laparoscopică.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.