01 Mai 2025
37 accesări
0 comentarii

Sunt situații în care valorile glicemiei nu se încadrează în limitele normale, iar acest lucru nu se întâmplă numai în cazul pacienţilor care suferă de diabet. Fie că aveţi un nivel scăzut al glicemiei sau un nivel prea ridicat, este important să ştiţi ce aveți de făcut.

De regulă, concentraţia glucozei în sânge, adică glicemia, este 70-120 mg la 100 ml sau 70-120 mg/dl. Cu toate acestea, nivelul glicemiei poate suferi fluctuaţii, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diabet. În caz contrar, acestea pot fi semne ale dezvoltării afecţiunii. Potrivit dr. Manuela Dobrinaş, medic de familie, fluctuaţiile glicemiei provoacă anumite simptome pe care nu trebuie să le ignoraţi. Primul se referă la nivelul ridicat al glicemiei. „De exemplu, rinichii sunt suprasolicitaţi procesând tot acel zahăr în exces din sânge. De aceea, organismul încearcă să filtreze cât mai mult excesul de zahăr, prin urinare frecventă. Totodată, pentru a elimina zahărul în exces, organismul are nevoie de apă. Astfel, rezervele organismului se consumă rapid, ceea ce îi transmite creierului un semnal că aveţi nevoie de mai multă apă la nivelul întregului corp. Pe de altă parte, corpul consumă apa din tot organismul pentru a elimina excesul de zahăr. Acest lucru poate provoca mâncărime, piele uscată, crăpată, în special pe picioare, coate, picioare şi mâini. Desigur, dacă zahărul din sânge este ridicat prea mult timp, acesta poate deteriora nervul vag, care ajută la mişcarea alimentelor prin stomac şi intestine. În alte cazuri se întâmplă să slăbiţi pentru că nu vă este foame, dar pot exista şi situaţii în care să aveţi probleme cu refluxul acid, crampe, vărsături şi constipaţie severă”, a precizat medicul.

Mai mult decât atât, când aveţi diabet de tip 2 şi zahărul din sânge este prea mare, deveniţi mai puţin sensibili la insulină, ceea ce ajută corpul să mute energia către celule. Aşadar, lipsa de combustibil vă poate face să vă simţiţi obosiţi. De asemenea, puteţi avea aceeaşi oboseală şi cu diabetul de tip 1, deoarece corpul nu îşi poate produce propria insulină. În astfel de situaţii, foamea bruscă şi intensă, chiar şi după ce aţi mâncat, poate fi un semn că organismul nu transformă alimentele în zahăr din sânge în modul corect. Mai trebuie adăugat faptul că hormonii care ajută la creşterea nivelului de zahăr din sânge, atunci când este prea scăzut, pot creşte ritmul cardiac şi îl pot face să fie resimţit ca o aritmie (bătăi neregulate ale inimii).

Şi greaţa este provocată de fluctuaţiile glicemiei, întrucât aceste schimbări rapide perturbă funcţiile digestive normale. Deci, atunci când aveţi diabet de tip 2 şi zahărul din sânge este prea mare, deveniţi mai puţin sensibili la insulină, ceea ce ajută corpul să mute energia către celule.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU