17 Februarie 2017
4345 accesări
0 comentarii

Mai mulţi părinţi constănţeni ai căror copii frecventează Grădiniţa nr. 8 din Constanţa au semnalat autorităţilor medicale şi conducerii instituţiei de învăţământ că au copiii bolnavi de varicelă. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Constanţa s-au sesizat şi au investigat cazurile. Conducerea DSPJ a declarat că la Grădiniţa nr. 8, într-adevăr, s-a confirmat un focar de varicelă.
„Astăzi (n.r. - ieri), reprezentanţii DSPJ vor merge la faţa locului şi vor face o dezinfecţie, potrivit protocolului. Din informaţiile care au ajuns la noi, ştim că au fost declarate 18 cazuri de îmbolnăviri, până în acest moment. Da, a fost confirmat focarul. Cu toate acestea, grădiniţa va rămâne deschisă, pentru a putea fi frecventată de ceilalţi copii, sănătoşi”, a declarat dr. Constantin Dina, director DSPJ Constanţa.
Cu toate că reprezentanţii DSPJ au declarat 18 cazuri de îmbolnăviri, directorul Grădiniţei nr. 8, Elena Arjoca, a declarat, pentru „Cuget Liber”, că ar fi vorba doar de 10 copii infectaţi, deocamdată.
Vărsatul de vânt,o boală frecventăVaricela (vărsatul de vânt) este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzează erupţie. Varicela apare pe tot parcursul anului, întâlnindu-se, mai frecvent, iarna şi primăvara.
Potrivit dr. Loti Popescu, purtător de cuvânt al DSPJ Constanţa, specialist în promovarea sănătăţii, „virusul ce cauzează varicela se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta. Transmiterea bolii se realizează pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor, bucală şi nazală. Virusul se poate transmite prin aer (prin strănut sau tuse şi vorbit), de la persoane bolnave. Mai rar, virusul se transmite prin secreţiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. Cea mai contagioasă perioadă începe cu 2-3 zile înainte de apariţia erupţiei veziculare şi continuă în timpul formării veziculelor (care durează, în general, 4-5 zile), până în momentul când toate veziculele au format cruste”.
Femeile însărcinatetrebuie să evite varicelaGravidele, mai ales cele care au copii ce frecventează colectivităţile, trebuie să fie extrem de atente, deoarece şi femeia însărcinată, şi fătul au un risc crescut de a face varicelă, dacă gravida vine în contact cu virusul şi nu a făcut varicelă până atunci sau dacă nu a fost vaccinată împotriva varicelei.
„Riscul este crescut foarte mult dacă cineva din familie are varicelă, datorită contactului apropiat cu acea persoană. Expunerea la varicelă în-seamnă a fi în preajma unei persoane cu semne prezente de varicelă sau dacă îi apar după 2-3 zile. Perioada de incubaţie, care durează de la expunerea la virusul varicelei până la apariţia semnelor de boală, este, de obicei, între 14-16 zile, dar poate fi cuprinsă între 10 şi 21 zile. Primul simptom al varicelei este febra, între 38 şi 39,4”, adaugă reprezentantul DSPJ.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU