14 Aprilie 2024
19 accesări
0 comentarii

Manganul este un oligoelement care intră în constituţia unor enzime mitocondriale şi activează, de asemenea, numeroase enzime. Pe scurt, deţine un rol esenţial în metabolismul lipidic şi glucidic, formarea ţesutului osos şi procesele de reproducere, fiind răspândit în majoritatea organelor, dar este acumulat cu predominanţă în ficat, oase, rinichi, glande endocrine şi pancreas. Spre deosebire de alte oligoelemente, nivelul de mangan în organismul uman rămâne aproape constant, dar există o legătură între mangan şi fier. De exemplu, susţin specialiştii, dacă aveţi carenţă de fier, veţi asimila din alimente mai mult mangan şi invers. Totuşi, în exces, manganul poate cauza dureri de cap, crampe musculare, oboseală, agresivitate, tremurături. Sursele de mangan sunt: muştarul, salata, spanacul, rapiţa, fasolea verde, varza, ananasul, zmeura, strugurii, dovleceii, sfecla, bananele, avocado, morcovii, nucile, cerealele integrale şi altele.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU