Gestionarea nivelului de zahăr din sânge este crucială pentru persoanele cu diabet. În timp ce fructele sunt în general un plus sănătos pentru diete, datorită vitaminelor, fibrelor și antioxidanților lor, unele fructe au conținut ridicat de zahăr și indici glicemici, care ar putea afecta negativ controlul zahărului din sânge. Potrivit specialiștilor, indicele glicemic (IG) clasează alimentele pe o scară de la 0 la 100, în funcție de cât de repede cresc nivelul de glucoză din sânge. Alimentele cu IG ridicat provoacă creșteri rapide ale zahărului din sânge. Drept urmare, un conținut ridicat de fructoză poate afecta sensibilitatea la insulină și crește riscul de boli hepatice grase.
De exemplu, mango este în mod natural bogat în fructoză și zaharoză. În timp ce acest fruct oferă vitaminele A și C, conținutul lor ridicat de zahăr poate avea un impact semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge dacă este consumat în cantități mari. Din păcate, fructoza se metabolizează în ficat, iar consumul în exces poate duce în timp la rezistență la insulină. Mai mult decât atât, conținutul scăzut de fibre de mango nu reușește să atenueze vârful de zahăr. Și strugurii au un conținut ridicat de glucoză, care poate crește rapid nivelul zahărului din sânge. Datorită dimensiunii mici a strugurilor, oamenii îi consumă, deseori, în exces, agravând impactul lor glicemic. La rândul său, ananasul conține cantități semnificative de glucoză și fructoză, fiind neindicat persoanelor cu diabet.