
Antioxidanții protejează celulele de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și reduc astfel riscul de boli cronice, cum ar fi cele cardiovasculare și cancerul. La ora actuală, există o varietate de antioxidanți, iar unele fructe și legume îi conțin în concentrații mai mari decât altele. De exemplu, afinele, zmeura, murele, agrișele, fragii și coacăzele sunt în topul celor mai bune alimente bogate în antioxidanți. Ele sunt benefice pentru organism și au efect protector în bolile cardiovasculare, cancer, Alzheimer și altele. Apoi, se spune că un măr pe zi ține doctorul departe, iar studiile confirmă această afirmație. Consumul de mere protejează împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului, astmului și bolii Alzheimer. Aceste fructe accesibile sunt benefice și în diabet, controlul greutății, respectiv pentru sănătatea sistemului digestiv. Totodată, consumul de cacao este recomandat datorită concentrației mari de polifenoli antioxidanți, în special flavonoide. Pe lângă efectele antioxidante și antiiflamatorii, polifenolii susțin și sănătatea intestinală. De asemenea, varza, conopida, broccoli, varza Kale și varza de Bruxelles sunt alte alimente bogate în antioxidanți. În plus față de cele menționate anterior, ele conțin mai multe carotenoide (beta-caroten, luteină și zeaxantină) și antocianine. Nu în ultimul rând, fasolea albă, roșie sau neagră, lintea, mazărea, soia și năutul sunt alimente bogate în fibre, care susțin digestia, dar și o sursă abundentă și accesibilă de antioxidanți.