Sursă foto: Kent

Sursă foto: Kent
Sursă foto: Kent
Alimentație
157 accesări 11 Februarie 2020 0 comentarii

Fructe și legume contaminate cu pesticide. Ce trebuie să sţiţi

Testele efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au identificat 10 pesticide care pot fi găsite pe legumele şi fructele din comerţ. Merele și cartofii sunt cele mai riscante. (98% din mostrele testate conțin cel puțin un tip de pesticid).

În cazul unui consum ocazional, acestea nu ar trebui să ne facă probleme de sănătate. Totuşi, pot apărea reacţii alergice şi iritative. Efectele toxice depind de doză şi durata expunerii. Grav este că nu există antidot. Astfel, tratamentul este doar simptomatic.

Însă, pe termen lung consumul unor astfel de alimente contaminate este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, de a produce cancer, de a dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.

Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentraţie crescută în special la suprafaţa alimentelor. Nu uitaţi că fructele se spală corect ţinându-le sub jet de apă timp minim 60 de secunde sau măcar într-un vas cu apă, urmate de clătirea cu apă curată.

Mai mult decât atât, citiți întotdeauna cu mare atenție eticheta produselor pe care doriți să le achiziționați! Fructele şi legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.