Sfatul medicului
218 accesări 13 Mai 2019 0 comentarii

Fulgi albi în păr! Disconfortul mătreţii în sezonul estival

Mătreața reprezintă o afecțiune cronică în care pielea capului elimină mai multe celule moarte decât în mod normal, acestea grupându-se şi formând fulgi albi în păr. Întrucât nu creează probleme de sănătate, este greu să fie plasată alături de alte boli.

Cauza apariției mătreței este un microb care apare în mod natural pe scalp, denumit Malassezia globosa. Acesta se găsește pe scalpul tuturor, dar cauzează apariția mătreței doar la aproximativ 50% dintre persoane. Deși cauza principală a apariției mătreței este întotdeauna aceeași, există anumiți factori care pot exacerba sau înrăutăți o problemă. Aceștia includ factori ce țin de anotimp, iarnă şi vară, elemente iritante externe, cum ar fi poluarea şi deteriorarea cauzată de noi înșine, ca de exemplu prin coafarea la cald în exces.

În timpul verii, există anumiți factori care pot agrava simptomele, printre care se includ căldura, transpirația şi poluarea. Temperaturile mai mari favorizează dezvoltarea microbului Malassezia globosa, sporind posibilitatea de agravare a mătreței, iar transpirația poate furniza condiții ideale pentru dezvoltarea afecțiunii, sporind posibilitatea de agravare.

Atunci când vremea este caldă, avem tendința de a petrece mai mult timp în aer liber, intrând în contact cu mai mulți agenți poluanți, ceea ce poate deteriora bariera naturală de apărare a scalpului, iar atunci când bariera de apărare este îndepărtată, riscăm să ne confruntăm cu apariția mătreței.

Metoda cea mai simplă şi mai eficientă de a preveni mătreața este să folosim un șampon anti-mătreață de fiecare dată când spălăm părul. Prevenirea apariției mătreței este strâns legată de cauzele apariției acesteia, de aceea este recomandat să controlăm stresul, întrucât acesta determină dezechilibre, unele de ordin hormonal, care influențează o multitudine de afecțiuni. Nu mergeți pe principiul că părul spălat mai rar nu face mătreață şi nu se îngrașă, acesta fiind un mit complet neadevărat.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.