Sfatul medicului
185 accesări 06 Iunie 2019 0 comentarii

Fumători, fiți atenți ce băgați în gură!

De cele mai multe ori, fumătorii prezintă anumite carențe de vitamine și minerale în corp. În aceste condiții, persoanele care fumează ar trebui să țină cont de anumite aspecte atunci când mănâncă. De ce? Specialiștii spun că țigările afectează cantitatea de vitamine și de minerale din organism, iar pierderile le putem contracara numai printr-o alimentație echilibrată, cu accent pe fructe și legume.

În plus, fumatul este unul dintre primii factori ce duc la apariția carenței de vitamina C. Spre exemplu, un nefumător are nevoie de 40 mg de vitamina C pe zi, dar în cazul celor care fumează, doza zilnică necesară este de 80 mg/zi. Trebuie să știți că vitamina C este utilizată de corp în scopul neutralizării radicalilor liberi din fumul de țigară, dar are și rol de protecție împotriva bolilor inimii și a cancerului.

În acest sens, experții în nutriție sunt de părere că din dieta unui fumător nu trebuie să lipsească roșiile, kiwi, pătrunjelul, ardeii grași, căpșunile, morcovii sau portocalele. În același timp, fumatul este asociat și cu deficitul de vitamina D, B12, calciu și acid folic.

Ca urmare, dacă sunteți fumător este bine să nu va lipsească de la masă peștele, laptele, ouăle, cereale integrale, soia, carne de pui, vită, porc, ficat, fructe de mare, iaurt, brânză, verdețuri și mazăre, linte, porumb sau varză.

De asemenea, produsele lactate nu ar trebuie să lipsească nici ele din dieta zilnică a persoanelor fumătoare. Experții nutriționiști recomandă fumătorilor să evite alimentele bogate în grăsimi și să consume puține produse de patiserie, mezeluri, sosuri etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.