19 Octombrie 2018
645 accesări
0 comentarii

Probabil că vi s-a întâmplat şi dumneavoastră să vă treziţi şi să constataţi într-o zi că aţi rămas, efectiv, fără voce. Numită în termeni medicali disfonie, răguşeala poate fi unul din primele simptome ale multor afecţiuni.

Dr. Marinela Ene, medic specialist ORL, spune că răguşeala este definită ca o schimbare anormală a vocii, care apare în urma iritării coardelor vocale. Fenomenul afectează în egală măsură atât copiii, cât şi adulţii, iar factorul cauzator poate fi divers de la mediu, până la vicii, precum fumatul.

Bineînţeles, acest fenomen de obstrucţionare vocală poate fi mai des întâlnit la persoanele care îşi folosesc foarte mult vocea, cum ar fi cântăreţii de operă, spre exemplu. Pe de altă parte, se ştie foarte bine că unul dintre inamici este tutunul, implicit fumatul activ, care poate afecta coardele vocale, laringele, dar există şi alte cauze posibile de a vă confrunta cu o răguşeală.

Celelalte cauze pot fi puse pe seama prezenţei infecţiilor virale sau bacteriene, a unor diverse afecţiuni neurologice sau ale glandei tiroide. Desigur, nici traumatismele la nivelul laringelui nu sunt scoase din calcul, cum nici eventuala prezenţă a anumitor tumori.

Ca urmare, vă puteţi confrunta cu simptome precum gâtul uscat, îngroşarea vocii, un timbru vocal scăzut sau chiar imposibilitatea de a comunica. Practic, orice modificare persistentă la nivelul gurii, gâtului şi nasului impune prezenţa la medic pentru un control care ne poate salva viaţa.

Cert este că orice simptom, precum usturimi, dureri, inflamaţii, ulceraţii sau umflături la nivelul gurii sau a gâtului, pete roşii sau albe, blocarea căilor nazale sau sângerarea acestora, răguşeală sau dureri care se întind pe o perioadă de peste trei săptămâni constituie un semnal de alarmă. Acesta este şi motivul pentru care persoana suferindă trebuie supusă de urgenţă unui control de specialitate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU