Sfatul medicului
28 accesări 05 August 2022 0 comentarii

Gelotofobia - frica excesivă, iraţională de a fi batjocorit

Gelotofobia este una dintre cele mai limitative fobii din punct de vedere social, din moment ce persoana respectivă încetează să participe la adunări sociale de teamă să nu fie ridiculizată. Cu siguranţă că de mai multe ori v-ați aflat într-o situație în care un grup de prieteni a râs din cauza unei experienţe de-ale tale: o cădere, o greşeală etc. Poate că asta v-a cauzat disconfort profund şi chiar v-ați pierdut dorinţa de a vă întâlni cu acel grup. În acest caz, apare gelotofobia, adică frica excesivă, iraţională şi incontrolabilă de a fi batjocorit, precizează dozadesanatate.ro.

Marele dezavantaj pe care îl au cei care suferă de gelotofobie este că, pentru ei, râsul nu este ceva pozitiv. În multe cazuri, când aud un grup de oameni râzând, ei presupun automat că sunt batjocoriţi. De fapt, nu le trece prin cap că s-ar putea să râdă pentru că cineva tocmai a spus o glumă sau pentru îşi aminteşte o veche anecdotă. Persoana afectată începe să aibă comportamente sau gânduri de tip paranoic. Pentru a stabili că este vorba de gelotofobie şi nu de un alt tablou clinic , trebuie pus un diagnostic diferenţial. De multe ori, acest tip de frică este confundat cu tulburarea de personalitate evitantă sau schizoidă. Când apare situaţia fobică, persoana suferă şi poate experimenta anxietate, o senzaţie de dificultate de respiraţie, o dorinţă de a fugi, un disconfort foarte intens, nervozitate şi transpiraţie, printre altele.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.