Sfatul medicului
247 accesări 30 Noiembrie 2020 0 comentarii

Gingiile au un rol major în menţinerea sănătăţii dinţilor

Deseori, atunci când ne sângerează sau ni se inflamează gingiile, nu reacţionăm, dar medicii spun că o astfel de problemă nu ar trebui ignorată. De ce? Pentru că, la fel ca mirosul neplăcut sau cariile, aceste simptome anunţă instalarea unei infecţii puternice în cavitatea bucală.

De cele mai multe ori, atunci când ne referim la sănătatea dentară, tindem să avem în vedere doar tratarea şi prevenirea cariilor şi a mirosurilor neplăcute ale cavităţii bucale. Cu toate acestea, sănătatea orală porneşte, în primul rând, de la gingii, care au un rol major în menţinerea sănătăţii dinţilor şi a stării de bine, generale.

Cei mai mulţi oameni consideră că dinţii sănătoşi sunt cei lipsiţi de carii. Corect, dar nu în totalitate! Semnalele de alarmă apar odată cu sângerarea şi inflamaţiile gingivale, care anunţă instalarea unor infecţii ce pot pune în pericol sănătatea dentară, susţine dr. Marina Necşulescu.

Specialistul spune că, cel mai adesea, sângerările şi inflamaţiile gingivale apar la adulţi datorită stilului de viaţă, consumului de alimente nesănătoase, precum fast-food sau dulciuri în exces. Deşi gustos, zahărul este extrem de nesănătos, favorizând formarea plăcii bacteriene, care la rândul ei, datorită acizilor produşi de către bacterii inflamează gingiile, determinând astfel înroşirea şi sângerarea acestora.

Printre cauzele comune care declanşează sângerarea gingivală regăsim bolile gingivale, traumatismele provocate de un periaj agresiv sau de consumul unor alimente fierbinţi, fumatul sau mestecatul tutunului, dereglările hormonale. La fel de vinovată de apariţia acestei probleme poate fi lipsa vitaminei K, precum şi folosirea unor proteze dentare necorespunzătoare sau utilizarea unor medicamente neadecvate şi chiar instalarea unor boli, precum leucemia.

„Atunci când sângerările gingivale persistă, acestea reprezintă un semnal de alarmă, anunţând o inflamaţie la nivelul gingiilor, cunoscută şi sub numele de gingivită. Principala cauză a apariţiei gingivitei este depunerea plăcii bacteriene, cauzată de practicarea unei igiene dentare necorespunzătoare, care are drept consecinţă acumularea de bacterii la nivelul cavităţii bucale. Persoanelor care prezintă inflamaţii şi sângerări gingivale le este recomandat un consult medical de specialitate, pentru a interveni asupra problemei încă din faza incipientă. Bolile gingivale netratate pot duce la apariţia unor complicaţii, precum sângerarea permanentă, instalarea bolilor parodontale sau a bolilor osului maxilarului şi chiar pierderea definitivă a dinţilor”, a explicat medicul.

Pentru a preveni sângerările şi inflamarea gingiilor, specialiştii recomandă un tratament de igienizare complet care constă în detartraj, periaj profesional, pentru a îndepărta placa bacteriană. În plus, populaţia trebuie să acorde o mai mare atenţie danturii, să aibă un periaj după fiecare masă, cu o periuţă cu peri de duritate medie şi să folosească aţa dentară, apa de gură, dar şi duşul bucal pentru a preveni depunerea de tartru.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.