Sfatul medicului
227 accesări 11 Noiembrie 2019 0 comentarii

Glanda care nu trebuie neglijată. Tiroida vă poate afecta fertilitatea

Medicii spun că cea mai des întâlnită afecţiune a glandei tiroide, hipotiroidismul, se referă la activitatea încetinită în producţia de hormoni. Practic, metabolismul încetineşte, pacientul începe să ia în greutate, simte o stare de oboseală accentuată şi intervine scăderea fertilităţii, la femei.

Din păcate, chiar dacă ciclul menstrual este regulat, hipotiroidismul nediagnosticat poate afecta fertilitatea prin împiedicarea ovulaţiei în parametri normali. Există situaţii în care fecundarea a avut loc, dar chiar şi aşa există riscul unui avort spontan, care este mai mare la femeile ce suferă de hipotiroidism, pentru că ritmul metabolismului creşte în timpul sarcinii.

De cele mai multe ori, dacă nu observaţi alte simptome asociate problemelor cu tiroida, nu trebuie să vă impacientaţi dacă nu aţi reuşit să rămâneţi însărcinată câteva luni. Totuşi, dacă vă confruntaţi cu simptome care vă arată că aţi putea suferi de un dezechilibru hormonal cauzat de tiroidă, mergeţi urgent la medic. Acestea includ: oboseală constantă, scăderea temperaturii corpului, libido scăzut, dificultăţi în timpul încercărilor de a slăbi, infecţii etc.

Renunţaţi la alcool şi ţigări

Bineînţeles, şi alimentaţia joacă un rol foarte important în funcţionarea optimă a glandei tiroide. Tocmai de aceea, renunţaţi la alcool şi ţigări, pentru a nu mai introduce aşa multe toxine în corp. Pe de altă parte, eliminaţi zaharurile rafinate, uleiurile hidrogenate, făina albă, cofeina, soia şi arahidele.

Totodată, susţin specialiştii, consumul excesiv al unor legume cum sunt varza, broccoli, conopida şi varza de Bruxelles poate bloca absorbţia corectă a iodului în organism, lucru ce produce probleme la nivelul glandei tiroide. Desigur, nu este nevoie să le eliminaţi complet din alimentaţie, dar toate acestea trebuie consumate cu măsură.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.