Sursa Philadelphia Inquirer

Sursa Philadelphia Inquirer
Sursa Philadelphia Inquirer
Sfatul medicului
114 accesări 23 Martie 2020 0 comentarii

Gravidele infectate cu Covid-19 trebuie monitorizate foarte atent

Pentru că noul coronavirus continuă să ne atace și face, zilnic, noi victime, sunteți sfătuiți de medici să stați, pe cât posibil, în casă. Se știe că bătrânii sunt mai predispuși la boală decât tinerii sau copiii, dar în aceeași categorie intră și gravidele, ele fiind mai sensibile pe perioada sarcinii, decât în mod obișnuit.

În acest sens, Societatea de Obstetrică-Ginecologie din Romania face câteva recomandări legat de gravide și infecția cu Covid-19. Medicii sunt de părere că pacientele gravide au un risc crescut pentru o morbiditate severă și mortalitate. Date ca nașterea prematură, posibil asociată Covid-19, lipsa pasajului transplacentar al virusului, lipsa infecției neonatale se bazează doar pe un număr redus de cazuri publicate.

Specialiștii susțin că prezența virusului la gravidele asimptomatice impune autoizolare la domiciliu timp de 14 zile. Aceste paciente, dar și cele cu forme ușoare vor fi monitorizate la două săptămâni, ecografic și Doppler, pentru riscul restricției de creștere intrauterine. În ceea ce le privește pe pacientele cu pneumonie, acestea vor necesita management multidisciplinar și supraveghere într-un centru special.

Totodată, este de așteptat ca majoritatea gravidelor cu această infecție să aibă simptome respiratorii ușoare, nefiind raportate decese materne puse pe seama coronavirusului până la acest moment. Așa cum era de așteptat, pacientele cu boli preexistente (diabet, astm) sunt expuse unor riscuri suplimentare. De precizat că transmiterea bolii de la mamă la nou-născut are loc prin contact apropiat, deci, la naștere se impune pensarea rapidă a cordonului ombilical și separarea timp de două săptămâni a nou- născutului. Acest lucru ar reduce considerabil riscul transmisiei virale de la mama infectată.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.