28 Septembrie 2021
266 accesări
0 comentarii

Persoanele care sunt diagnosticate cu hernie ombilicală trebuie să ştie că aceasta se referă la un defect al peretelui abdominal, care implică exteriorizarea la nivelul inelului ombilical (buric) a unei porțiuni de grăsime sau a unui organ intern (cel mai frecvent, intestinul subțire).

Ombilicul este locul în care cordonul ombilical pătrunde la nivelul abdomenului fetal. Potrivit dr. Mihai Hriţcu, de cele mai multe ori, herniile ombilicale sunt mai frecvente la sugari. În majoritatea cazurilor, acestea nu provoacă durere sau alte simptome și se rezolvă spontan, fără tratament, până în jurul vârstei de doi ani. La adulți, factorii care favorizează apariția herniei ombilicale sunt: obezitatea, ridicarea de greutăți sau eforturile fizice de lungă durată, tusea cronică, sarcinile multiple, ascita, eforturile de micțiune la pacienții cu adenom de prostată constipația cronică.

„Principalul simptom al unei hernii ombilicale este apariția unei umflături situată la nivelul ombilicului, de consistență moale. Hernia ombilicală necomplicată nu este, de obicei, dureroasă. Mărimea herniei poate varia de la câțiva milimetri până la dimensiuni de ordinul centrimetrilor (hernii ombilicale netratate). Hernia ombilicală necomplicată poate fi împinsă înapoi în abdomen cu mâna sau când pacientul stă în poziție orizontală. Totuşi, în unele situaţii, pacienţii se pot confrunta cu o hernie ombilicală încarcerată, atunci când conținutul abdominal exteriorizat nu mai poate fi împins înapoi în interiorul abdomenului. Atunci, hernia devine ireductibilă și, de obicei, dureroasă. Apoi, bolnavii pot suferi de hernie ombilicală ștrangulată, care apare atunci când fluxul de sânge pentru conținutul abdominal din hernie se întrerupe. Atunci când un țesut nu reușește să primească suficient oxigen și substanțe nutritive, țesutul moare. În aceste cazuri, abdomenul este destins și pacienții pot prezenta vărsături, greață, febră și durere abdominală intensă. În astfel de momente, reprezintă o urgență chirurgicală și pacientul trebuie să primească imediat tratament de specialitate”, a explicat medicul.

Specialistul a precizat că în timpul examenului clinic, medicul va acorda o atenție deosebită dimensiunii și formei herniei ombilicale, aspectului abdomenului, în special în zona din jurul ombilicului, se determină dacă hernia este reductibilă (se poate împinge înapoi în abdomen) sau nu. În acelaşi timp, se observă dimensiunea deschiderii inelului ombilical, se evaluează hernia în poziții diferite (în picioare și culcat).

De asemenea, mai trebuie precizat că herniile ombilicale sunt herniile cele mai frecvente cu care se confruntă femeile gravide, în special în cel de-al treilea trimestru, din cauza creşterii presiunii intraabdominale (prin creşterea uterului în dimensiuni). Factorii care pot crește presiunea abdominală în cursul sarcinii și favorizează apariția herniei ombilicale sunt obezitatea, ridicarea de greutăți, tusea, sarcinile multiple, constipația și efortul depus în timpul scaunului, efortul depus la naștere (în special în travaliul prelungit). Tratamentul obişnuit al herniilor ombilicale în timpul sarcinii este de a preveni creșterea defectului herniar. Din aceasta motiv, femeile sunt descurajate să ia excesiv în greutate pe timpul sarcinii şi să evite alimentele care pot provoca constipație (alimente procesate, carnea, înghețata, chipsuri, pizza, etc.).

După intervenţia chirurgicală de care este nevoie, majoritatea pacienţilor se întorc la activitatea normală după cel mult două săptămâni, dar activităţile care necesită prudenţă în primele zile după operaţia de hernie ombilicală sunt ridicatul din pat, strănutatul, tusea, eforturile susţinute, aplecatul, condusul maşinii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU