01 Iulie 2018
813 accesări
0 comentarii

Histerectomia este un subiect extrem de sensibil pentru femei, iar cele care ajung să facă această intervenţie preferă, de cele mai multe ori, să nu prea vorbească de aşa ceva şi mai ales să nu-şi mai amintească...

Altfel spus, nimeni nu îşi doreşte să ajungă să aibă nevoie de acest tip de intervenţie chirurgicală, pentru că, prin intermediul acesteia, se îndepărtează, în totalitate sau parţial, aparatul reproductiv. Din păcate, există însă situaţii în care menţinerea stării de sănătate a femeii impune o astfel de o operaţie.

De obicei, în zilele noastre, această operaţie este realizată pe cale laparoscopică, în acest fel existând o traumă minimă asupra peretelui abdominal. Mai mult decât atât, recuperarea post-operatorie este rapidă, iar rezultatul, unul optim, întrucât operaţia se face prin trei sau patru incizii de 0.5-1 cm, dispuse la nivelul regiunii ombilicale şi la nivelul flancurilor abdominale.

Potrivit dr. Cezar Ionescu, medic specialist chirurg, histerectomia este indicată în cazul prezenţei diferitelor afecţiuni ale uterului: fibroame, sângerări uterine abundente, durere pelvină, boală inflamatorie pelvină, endometrioză, adenomioză, neoplazii sau în unele cazuri de prolaps uterin.

Totuşi, a precizat specialistul, intervenţia se poate efectua pe mai multe căi, nu doar laparoscopic, ci şi pe cale abdominală sau vaginală. Oricum, fiecărui tip de histerectomie i se poate asocia şi excizia ovarelor, intervenţia purtând denumirea de anexectomie unilaterală, atunci când se elimină doar o anexă sau bilaterală, atunci când se elimină ambele. De asemenea, mai există un tip special de histerectomie şi anume cea radicală, indicată în cancerele tractului genital inferior, în care extirparea uterului şi a anexelor se asociază cu exciza diferitelor grupe ganglionare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU