04 Decembrie 2017
1879 accesări
0 comentarii

An de an, o parte dintre bolnavii cu HIV şi SIDA pierd lupta cu viaţa, în pofida eforturilor pe care medicii le depun pentru ca ei să trăiască tot mai mult. Din nefericire, nu toată lumea reuşeşte să lupte cu virusul. Zilele trecute, Fundaţia „Baylor Marea Neagră” a sărbătorit Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, ocazie cu care, membrii acesteia au recunoscut că adevăratul duşman al persoanelor infectate cu HIV din România şi din întreaga lume este, însă, discriminarea. De aceea, susţin aceştia, anul acesta au lansat mesajul „Noi îmbrăţişăm, nu discriminăm!”. Reprezentanţii fundaţiei au declarat că de la iniţierea programului de testare gratuită, „Baylor” a efectuat în Dobrogea peste 65.490 de testări pentru HIV, hepatita virală B sau hepatita virală C. Aproape 5.000 dintre persoanele testate au avut rezultate reactive la unul dintre cele trei virusuri, iar 339 dintre aceste rezultate au fost la HIV.

„Noi, la Baylor, lucrăm cu peste o mie de persoane seropozitive. Cei mai mulţi dintre pacienţii noştri sunt infectaţi din copilărie, dintr-o eroare nedreaptă şi nedorită. Noi interacţionăm zilnic cu persoane infectate cu HIV. Noi nu te temem! Înţelegem importanţa unei îmbrăţişări, a unui zâmbet, a unei vorbe bune şi nu ne ferim niciodată de persoanele infectate cu HIV. Am învăţat cum să prevenim infectarea şi ştim că o îmbrăţişare nu reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră sau a oricărei alte persoane. Primul pas spre o viaţă sănătoasă este prevenirea, nu discriminarea! Noi am învăţat că afecţiunea face miracole”, au precizat membrii Fundaţiei „Baylor Marea Neagră”.

Ei au mai spus că oamenii trebuie să ştie foarte clar că HIV nu se transmite prin îmbrăţişare, sărut, datul mâinii, dacă foloseşti acelaşi telefon, aceeaşi tabletă sau acelaşi computer cu o persoană seropozitivă, prin scăldatul în mare, în piscine sau în lacuri, prin folosirea toaletelor publice, dacă foloseşti în comun paharele, tacâmurile sau vesela.

„Îi cunoaştem pe mulţi dintre pacienţii noştri de când erau copii. Le ştim problemele, le cunoaştem bucuriile şi ne-au povestit care sunt prejudecăţile de care se lovesc atunci când îşi dezvăluie diagnosticul. Ne-au devenit prieteni şi ştim, din ceea ce ne povestesc, cât de dureros este să-ţi fie ruşine pentru că eşti o persoană infectată cu HIV. Din păcate, există discriminare chiar şi în sistemul sanitar şi din acest motiv noi, Fundaţia «Baylor Marea Neagră», oferim servicii de stomatologie, ginecologie, dermatologie sau pneumoftiziologie. Nu este corect, nu este normal ca unui om să i se refuze un serviciu medical şi, cu toate astea, se întâmplă în România zilelor noastre. Din acest motiv, mesajul nostru este unul al acceptării, al înţelegerii nevoilor celor de lângă noi şi al afecţiunii”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundaţiei „Baylor Marea Neagră”.

Ce înseamnă HIV/SIDA?

Virusul Imunodeficienţei Umane (virusul HIV) este cel care, în urma infecţiei declanşează Sindromul Imunodeficienţei Umane (SIDA). Populaţia trebuie să fie conştientă că nu toate persoanele infectate cu virusul HIV, au şi SIDA. Această afecţiune apare în cazul persoanelor infectate cu HIV şi conduce, ulterior, la o expunere mărită către alte infecţii ori către anumite forme de cancer.

Este clar că apariţia acestor infecţii, precum şi a vulnerabilităţii organismului în faţa agenţilor nocivi de orice tip este determinată de acţiunea virusului HIV în organism. Acesta, la rândul său, distruge sistemul imunitar al bolnavului, slăbind, astfel, capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor şi a infecţiilor.

Cum se manifestă boala?

De cele mai multe ori, în cazul infecţiilor cu HIV, boala este asimptomatică şi ajunge să se manifeste abia după câteva luni, în unele cazuri sau chiar după câţiva ani, în anumite situaţii, prin complicaţiile pe care le dă.

Aşadar, persoanele care au motive să suspecteze o infecţie cu virusul HIV trebuie să urmărească simptomele ce apar la câteva zile sau săptămâni de la contractarea virusului şi să consulte medicul în cel mai scurt timp posibil.

Semnele ce prevestesc apariţia acestei boli sunt febra, asociată cu dureri de cap, stare generală de slăbiciune,

ganglioni măriţi, diaree, transpiraţii pe timpul nopţii, infecţii cutanate, dureri musculare. Nu în ultimul rând, pacientul poate sesiza apariţia iritaţiilor şi a ulceraţiilor bucale sau genitale.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU