EUROMATERNA

EUROMATERNA
EUROMATERNA
Dezvoltare
1472 accesări 10 Iunie 2014 1 comentariu

Importanţa vaccinurilor în primul an de viaţă al nou-născutului

Dr. Lenuţa Malcea, medic primar pediatru, în cadrul secţiei de neonatologie a Spitalului Euromaterna
Vaccinurile realizează o imunizare activă a organismului faţă de o serie de boli produse de agenţi infecţioşi (virusuri sau bacterii). Utilizarea vaccinurilor, de-a lungul ultimului secol, a determinat eradicarea unor boli (variola) sau restrângerea foarte importantă a altor boli (poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola). Bolile care sunt prevenite prin vaccinuri s-au dovedit a fi boli grave sau foarte grave astfel încât utilizarea pe scară largă a vaccinurilor a făcut ca un număr extrem de mare de copii şi adulţi să fie scutiţi de aceste boli. Morbiditatea şi mortalitatea prin boli infecto-contagioase a scăzut la nivel global, iar speranţa de viaţă a crescut semnificativ. De ce imunizarea este necesară la o vârstă atât de fragedă? Studiile au demonstrat că iniţierea imunizărilor active la vârsta mică este necesară şi reprezintă un avantaj major în creşterea rezistenţei organismului la boli contagioase. Vaccinurile, ca orice produs medicamentos, au efecte secundare. Ca orice produs medicamentos, vaccinurile au efecte secundare şi reacţii adverse, incidente, accidente şi complicaţii a căror frecvenţă este variabilă în funcţie de preparat. La nivel general, beneficiile administrării de vaccinuri sunt imens mai multe şi mai importante în comparaţie cu neajunsurile. Din fericire, efectele secundare minore sunt cele care prevalează în comparaţie cu complicaţiile majore, care sunt foarte rare. Vaccinul poate fi mai periculos decât boala, prin efectele sale secundare? În niciun caz vaccinurile nu sunt mai periculoase decât boala, vaccinul produce într-un timp variabil creşterea nivelului de anticorpi faţă de agenţii patogeni şi acesta este un proces care se desfăşoară fără simptome clinice, pe când bolile infecţioase produse de respectivii agenţi patogeni (faţă de care administrăm vaccinurile) produc o simptomatologie clinică individualizată, cu simptome de gravitate variabilă, adesea cu complicaţii majore, ceea ce afectează populaţia infantilă, familiile şi împovărează sistemul de sănătate. Recomandări pentru viitorii părinţi, nehotărâţi în privinţa vaccinurilor Recomandăm părinţilor, care sunt pregătiţi să refuze vaccinările sau sunt nehotărâţi în ceea ce priveşte vaccinările copiilor lor, să se informeze din surse autorizate (medici neonatologi, pediatri, infecţionişti) cu privire la beneficiile şi riscurile vaccinurilor. Să ia în calcul circulaţia masivă a persoanelor dintr-un loc în altul şi să încerce să realizeze riscul la care sunt eventual supuşi copiii nevaccinaţi prin voinţa părinţilor lor, dar şi copiii din jur, care încă nu au ajuns la vârsta vaccinării şi care pot fi expuşi bolilor infecto-contagioase, deoarece anumite vaccinuri (antirujeolic, antioreion, antirubeolic, antivaricela) se efectuează în jurul vârstei de un an, iar aceşti copii pot fi expuşi bolilor, înainte să fie vaccinaţi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

21 ianuarie 2016 Delia
Proiect nou!

Căutăm colaboratori pentru publicare anunțuri. Se lucrează comod de acasă maxim 3 ore pe zi, în funcție de abilități. Daca doriți mai multe informații, contactati-ma la adresa: delia.rapeanu@yahoo.com , cu mesajul “ INFO” Cerințe: -necesar calculator -conexiune internet -cunoștințe minime PC -seriozitate -perseverență -atenție la detalii Nu este necesară experiență. Oferte: Instruire gratuita sub forma unor lecții prin mail, contract legal de comision , scrisoare de recomandare Important! Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice și se poate lucra de oriunde din țară și din străinătate. Oferim și solicităm seriozitate!

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.