Sfatul medicului
797 accesări 20 Noiembrie 2020 0 comentarii

În 10 minute scapi de cataractă și nu vei mai fi dependent nici de ochelarii de vedere

Două dintre cele mai frecvente probleme oftalmologice cu care se confruntă pacienții sunt cataracta și viciile de refracție. Din fericire, însă, există o soluție simplă și sigură pentru aceste probleme. Medicul chirurg Hicham Mrini spune că în spitalul de oftalmologie pe care îl conduce, le recomandă pacienților săi cristalinele multifocale.

O singură operație, două probleme oftalmologice rezolvate

Până la momentul în care pacientul ajunge în blocul operator sunt câțiva pași de urmat. În primul rând, spune medicul Hicham Mrini, totul pornește de la diagnosticare. „După ce specialiştii noştri constată că este vorba despre o cataractă, urmează o serie de investigaţii, printre care şi cea numită biometrie. Practic, cu ajutorul unor aparate de ultimă generaţie, avem posibilitatea să măsurăm puterea cristalinului de care pacientul are nevoie. După ce avem toate datele necesare urmează ca o echipă formată din medici şi ingineri optometrişti să realizeze calculele necesare pentru a putea identifica cel mai potrivit cristalin”, spune chirurgul Hicham Mrini. Atunci când vorbim, însă, de a scăpa de dependenţa de ochelari, după operaţia de cataractă ne referim la cristalinele multifocale, ne-a explicat specialistul.

Ce este cristalinul multifocal și de ce este mai bun decât cel monofocal?

Cristalinul este lentila naturală a ochiului. Orice ochi sănătos are un cristalin limpede, situat în spatele irisului și a pupilei. Acesta are rolul de a ne asigura o vedere clară. În patologii cum ar fi cataracta, cristalinul devine opac, ceea ce nu mai permite un transfer corect al luminii către retină şi arată ca o lentilă aburită. Această afecțiune poate duce chiar şi la orbire. Cea mai eficientă metodă de tratament este implantarea cristalinelor artificiale. Acestea se împart în două mari categorii, spun specialiştii „Mrini Eye Hospital”: cristaline monofocale şi cristaline multifocale. Principala diferență dintre cristalinele monofocale și cele multifocale se observă în capacitatea acestora de a corecta viciile de refracție de care suferă pacientul. Practic, prin implantarea unui cristalin artificial monofocal, pacientul va scăpa de miopie, deci va vedea bine la distanță, dar vederea la apropiere nu va fi corectată. Cristalinele multifocale sunt superioare, deoarece acestea vindecă atât miopia, cât și hipermetropia și astigmatismul sau prezbiopia. Pacientul va putea vedea bine, atât la distanță, cât și la apropiere.

Pe scurt, concluzionează Hicham Mrini, specialist în chirurgia cataractei şi chirurgie refractivă, cristalinul multifocal este un dispozitiv medical sigur şi extrem de eficient. Este şansa pacientului de a scăpa de dependenţa de ochelarii de vedere. Operaţia durează doar zece minute, nu este dureroasă şi nu necesită internare. Anestezia se face cu picături, iar riscul ca ochiul să respingă cristalinul artificial nu există. Pe lângă toate acestea, cristalinul multifocal asigură o vedere bună pe viață şi nu trebuie înlocuit.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.