Sursa foto: Medical News Today

Sursa foto: Medical News Today
21 Februarie 2020
1008 accesări
0 comentarii

De foarte multe ori, medicii le recomandă viitoarelor mămici să efectueze testul non-stres, considerat a fi un test simplu, noninvaziv, care are rolul de a monitoriza mişcările fetale, frecvenţa cardiacă fetală şi modificarea ritmului cardiac în timpul mişcărilor fetale.

Potrivit specialiştilor Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, acest test se efectuează după săptămâna 28 de sarcină şi nu supune fătul niciunui stres. „Testul non-stres se recomandă în următoarele cazuri: nu mai simţiţi mişcările bebeluşului la fel de des ca înainte, aţi depăşit termenul naşterii, sunt suspectate anumite afecţiuni ale placentei, aveţi prea mult sau prea puţin lichid amniotic. De asemenea, se recomandă efectuarea testului în cazul în care femeia suferă de afecţiuni medicale care complică sarcina, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială ori afecţiunile tiroidiene. Investigaţia mai este indicată dacă sarcina este considerată ca fiind una cu risc sau dacă pacienta a mai pierdut, în trecut, sarcini. Testul fetal non-stres se poate efectua în Spitalul «Euromaterna», la indicaţia medicului curant”, au declarat medicii constănţeni.

De precizat că testul presupune monitorizarea ritmului cardiac al micuţului numai în momentele de activitate, atunci când el se mişcă în uter. În general, testul testul se bazează pe faptul că, atunci când bebeluşul doarme, ritmul cardiac este încetinit, iar acesta devine mai rapid dacă bebeluşul este activ. Ideea este că dacă ritmul cardiac nu este regulat şi dacă nu creşte odată cu mişcarile celui mic, acesta se află în pericol, nu primeşte suficient oxigen prin cordonul ombilical, motiv pentru care bătăile inimii nu cresc odată cu activitatea. În general, spun medicii, testul fetal non-stres în sarcină este parte din testul de stres al contracţiilor: se combină acest test cu o ecografie detaliată, iar rezultatul arată ritmul cardiac al fătului, mişcările sale şi cât lichid amniotic există Practic, testul non-stres se face prin ataşarea unei centuri pe burta mamei, adică un aparat cu ajutorul căruia vor fi monitorizate bătăile inimii şi mişcările bebeluşului, în timp ce o altă centură va monitoriza contracţiile uterului. Dacă nu se înregistrează mişcări, mama va fi rugată să bea puţină apă rece pentru a-l trezi pe micuţ sau îl va trezi medicul.

În ceea ce priveşte rezultatele testului fetal non-stres, acestea se bazează pe modul în care bebeluşul reacţionează atunci când el se mişcă şi se înregistrează o creştere a bătăilor inimii, rezultatul arătând că bebeluşul este sănătos.

Dacă se va observa că cel mic nu se mişcă timp de o oră jumătate sau dacă bătăile sale de inimă sunt încete, există o probabilitate de suferinţă fetală şi deci se va recomanda un test de stres al contracţiilor (ce implică repetarea testului non-stres combinat cu o ecografie). Desigur, suferinţa fetală poate ţine de cantitatea insuficientă de oxigen (dacă ritmul cardiac al fătului este scăzut în timpul unei contracţii şi în timp ce se mişcă, aceasta indicând lipsa oxigenului).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU