Sursa AARP

Sursa AARP
Sursa AARP
Sfatul medicului
767 accesări 22 Iunie 2020 0 comentarii

În ce situaţii nu este indicat să luaţi vitamine şi suplimente alimentare

Se spune că suplimentele alimentare ar trebui să ne întărească sănătatea şi rezistenţa la diferite afecţiuni, să ne energizeze, pe scurt, să ne aducă numai avantaje. Din păcate, după cum sugerează ultimele cercetări în domeniu, aceşti aşa-zişi aliaţi ai sănătăţii nu au

întotdeauna efectele scontate, existând riscul de a ne face uneori mai mult rău decât bine.

Spre exemplu, uleiul de peşte, vitamina E, calciul, fierul, cuprul, acidul folic, multivitaminele sunt doar câţiva dintre vinovaţii puşi la perete în urma celor mai recente studii de specialitate, potrivit csid.ro.

Specialiştii susţin că, administrate în anumite doze şi anumitor categorii de persoane, aceste suplimente mai mult pun sănătatea în pericol decât să o întărească.

Ca urmare, susţin aceştia, femeile la menopauză ar trebui să ocolească multivitaminele, la fel şi suplimentele pe bază de acid folic, fier şi cupru. Potrivit unui raport al revistei „Archives of Internal Medicine”, suplimentele alimentare enumerate mai sus nu sunt indicate femeilor aflate în jurul vârstei de 60 de ani. Singura excepţie o face calciul, care, din câte se pare, este chiar binevenit.

De asemenea, bărbaţii trecuţi de 50 de ani pot avea probleme serioase cu prostata, asta dacă şi-au administrat în ultimii ani suplimente pe bază de vitamina E sau seleniu. „Acest lucru poate părea surprinzător, mai ales în condiţiile în care vitamina E, în special, a primit de-a lungul timpului o serie de bile albe: previne afecţiunile cardiace, ameliorează simptomele bolii Parkinson, diabetul, anumite afecţiuni ale pielii, artrita şi chiar îmbunătăţeşte fertilitatea masculină. Studiile efectuate pe şoareci

i-au condus la concluzia că însuşi organismul uman produce anumite substanţe care îl protejează de efectul chimic, acesta fiind unul dintre motivele pentru care cancerul evoluează chiar şi în ciuda tratamentelor”, au subliniat medicii de la CSID.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.