25 August 2022
201 accesări
0 comentarii

Câteodată, unele situații medicale impun montarea unor stimulatoare cardiace sau pacemakere, cum li se mai spune, care sunt niște dispozitive medicale ce pot salva viața multor oameni. Din fericire, în ziua de astăzi, metoda de implantare a acestora nu este doar rapidă, ci prezintă puține riscuri pentru bolnavi.

Inima este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, având o mulțime de structuri care sunt responsabile de generarea și transmiterea propriului impuls electric care asigură o pompare adecvată a sângelui. Din păcate, uneori apar patologii care o afectează puternic și este necesară utilizarea unui stimulator cardiac. Potrivit dr. Bianca Diaconu, un stimulator cardiac este un mic dispozitiv medical ce este responsabil de transmiterea impulsurilor electrice către inimă atunci când aceasta nu funcționează corect. Totodată, este foarte util în aritmii, deoarece ajută la gestionarea bătăilor neregulate ale inimii. Unele studii îi susțin eficacitatea în ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea prognosticului. De asemenea, susțin specialiștii, și foarte important, pacemakerele sunt utile în diferite tulburări, în special în cele în care există o scădere a ritmului cardiac.

Practic, ele funcționează ca un fel de dispozitiv de supraveghere, înregistrând activitatea cardiacă și intervenind dacă este necesar, prin trimiterea unor șocuri electrice la inimă atunci când există bradicardie sau dacă bătăile inimii nu sunt normale. Pe scurt, dispozitivele la care facem referire au două părți fundamentale care le permit să își îndeplinească funcția: un generator și diferiți electrozi. Generatorul este o piesă mică ce conține bateria și un circuit electric. Bateria permite dispozitivului să genereze impulsul electric, iar circuitul înregistrează activitatea electrică a inimii, detectând perturbările. Pacemakerele pot fi temporare sau permanente. Principala diferență între aceste dispozitive este faptul că generatorul primului nu este situat în interiorul corpului. Cele permanente sunt implantate subcutanat.



De asemenea, utilizarea unui stimulator cardiac este necesară în acele patologii în care există un ritm cardiac foarte lent. Cert este că aceste probleme de sănătate fac ca organele să nu aibă un aport adecvat de oxigen. Nu în ultimul rând, dispozitivul este util și atunci când există bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dar există un număr mare de patologii care pot justifica utilizarea acestuia. Unele dintre cele mai frecvente sunt boala nodului sinusal și insuficiența cardiacă.


În ceea ce privește implantarea unui stimulator cardiac, aceasta este o procedură foarte rapidă, care durează între o oră și două ore. Cu toate acestea, durata operației poate fi prelungită dacă se efectuează și o altă procedură în același timp. După administrarea anesteziei, specialistul va face o mică tăietură în piept, chiar sub un os numit claviculă. Mai departe, electrozii stimulatorului cardiac sunt introduși printr-o venă în inimă și, odată ce se află în camera cardiacă corespunzătoare, ei sunt atașați de peretele inimii sau ai pericardului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU