05 Septembrie 2019
702 accesări
0 comentarii

Gonartroza (artroza genunchiului) este o afecțiune degenerativă care apare la nivelul articulațiilor genunchilor, cauzând dureri precum şi modificări în structura ligamentelor şi a oaselor. În timp, gonartroza poate evolua şi de la dureri şi rigiditate se poate ajunge la pierderea mobilității articulației. Gonartroza este de două tipuri: primară (pentru care există predispoziție odată cu înaintarea în vârstă) şi secundară (care se dobândește în urma unor traumatisme ori a unor anomalii).


Gonartroza este o boală a genunchiului care poate să apară din diverse motive precum: procesul natural de îmbătrânire, obezitate, traumatisme sau anomalii la nivelul picioarelor/genunchilor, activitate fizică intensă, practicată în mod greșit, accidentari, dereglări hormonale ori predispoziție genetică. Potrivit specialiștilor, gonartroza primară este cea care apare în mod natural, în urma unor modificări la nivelul cartilajului, survenite în urma îmbătrânirii. Pe de altă parte, cea secundară este cauzată de accidente, anomalii, inflamarea cartilagiilor ori dereglări hormonale şi obezitate.


Gonartroza poate să apară la unul, dar şi la ambii genunchi în același timp. În general însă, această afecțiune apare la ambii genunchi, mai ales atunci când este vorba despre gonartroza primară, care apare din cauza înaintării în vârstă. Simptomele care apar sunt rigiditate și dureri la nivelul genunchilor inițial apărute după efort sau repaus, zgomote produse de genunchi, inflamarea şi acumularea de fluide, modificarea posturii genunchiului ori a întregului picior.
Gonartroza nu este o boală care se vindecă, însă poate fi tratată pentru stagnarea bolii, pentru ameliorarea simptomelor precum şi pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului diagnosticat cu această afecțiune. Schimbarea stilului de viaţă este extrem de importantă în tratarea gonartrozei. Pentru încetinirea evoluției gonartrozei, pacientul trebuie să facă tot posibilul pentru a-şi păstra mobilitatea articulațiilor. În acest sens, acesta poate alege să facă exerciții fizice, poate să limiteze mișcările dăunătoare articulațiilor genunchilor dar poate şi să apeleze la suplimente nutritive de ajutor pentru menținerea sănătății articulațiilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii