08 Septembrie 2022
170 accesări
0 comentarii

Fumatul este nociv pentru toată lumea. Unii oameni fumează activ, alții pasiv, dar fumul este la fel de dăunător pentru toți. Nu toată lumea știe, însă, că acest obicei poate afecta ochii. Cu toate acestea, fumătorii ar trebui să viziteze în mod regulat medicul oftalmolog pentru a fi conștienți de sănătatea lor oculară.

Așa cum țigările vă pun în pericol plămânii și alte organe, la fel de dăunătoare pot fi și cu vederea voastră. Potrivit dr. Victoria Gheorghiu, fumatul poate să afecteze nu doar ochii, ci și întreg corpul. În cazul ochilor, daunele cauzate de tutun variază de la episoade de conjunctivită până la orbire totală. Așadar, acesta este încă un motiv pentru a renunța la un obicei prost, care a devenit o cauză frecventă de deces prevenibil la nivel mondial. Desigur, efectele nocive ale tutunului asupra sistemului respirator și cardiovascular sunt deja cunoscute. În schimb, puțini oameni sunt conștienți de faptul că fumatul poate afecta ochii, chiar și permanent. Statisticile arată că fumătorii au de două ori mai multe șanse de a-și pierde vederea decât nefumătorii, daunele fiind provocate în principal de fumul de tutun, deoarece acesta conține toxine care irită și dăunează globului ocular.

„Nu vă gândiţi că, dacă nu fumaţi, nu puteţi fi afectaţi.

Acest viciu afectează inclusiv ochii fumătorilor pasivi, în diverse moduri. Acestea depind de mulți factori, inclusiv de cantitatea de tutun consumată zilnic, de durata acestui obicei, de genetică, de starea generală de sănătate etc. Principalele afecțiuni cauzate de țigări, trabucuri și pipe sunt următoarele: sindromul ochiului uscat, care se manifestă prin mâncărime, atunci când pleoapa trece peste ochi. Practic, este cauzat de un dezechilibru al lacrimilor naturale. Pe scurt, ochiul devine roșu și vederea se slăbește, iar pe termen lung, poate provoca cicatrici ale corneei. La rândul ei, cataracta este o opacitate a cristalinului care întunecă vederea. Această problemă poate fi corectată doar prin intervenție chirurgicală, în timp ce retinopatia diabetică poate duce la deteriorarea vaselor de sânge ale retinei. Acest lucru cauzează vedere încețoșată și nefocalizată şi se poate ajunge la orbire în timp. Apoi, degenerescența maculară se dezvoltă considerabil la fumători. Aceasta reduce vederea centrală și capacitatea de a vedea detaliile fine. Din fericire, este tratabilă”, a explicat medicul.


Pe lista afecţiunilor provocate sau accentuate de fumat se află şi neuropatia optică, diagnostic care constă într-o pierdere bruscă a vederii din cauza blocării alimentării cu sânge a ochiului. Uveita, în schimb, afectează irisul și corpul ciliar și se caracterizează prin producerea de roșeață a ochilor, probleme de vedere și durere. În orice caz, consultați un medic atunci când aveți oricare dintre aceste simptome: vedere încețoșată, pată încețoșată în zona centrală a câmpului vizual, nevoie de mai multă lumină pentru a citi, mâncărime și roșeață.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU