28 Aprilie 2020
942 accesări
0 comentarii

Negii sunt mici excrescențe benigne apărute la suprafaţa pielii, care pot fi localizaţi fie pe degetele de la mână, fie pe cele de la picioare, caz în care poartă numele de veruci. Peste 10% din populaţie se confruntă la un moment dat cu negi, cauza principală fiind infecția cu una dintre tulpinile virusului HPV (human papilloma virus).

Copiii şi adolescenţii sunt o categorie aparte predispusă la apariţia negilor şi verucilor, la fel şi persoanele care au sistemul imunitar slăbit, ca urmare a unor infecţii cu HIV/SIDA, a anumitor forme de cancer sau afecţiuni renale ori a unui transplant, informează csid.ro.

Negii pot fi contagioşi! O persoană sănătoasă se poate infecta prin contactul direct cu pielea persoanei infectate sau prin atingerea obiectelor ori a suprafeţelor contaminate, însă apariţia negilor poate surveni la câteva săptămâni sau chiar luni de la contractarea virusului HPV. Forma şi dimensiunea negilor pot varia în funcţie de tipul şi localizarea acestora. Deşi nu provoacă durere, negii şi verucile au aspect inestetic şi pot cauza disconfort, mâncărimi şi sângerări.

Negii nu necesită tratament decât în cazul în care provoacă durere sau disconfort ori dacă persoanele respective sunt nemulţumite de aspectul lor inestetic. În aproape 80% din cazuri, negii trec de la sine în decursul a 1-2 ani (în cazul copiilor şi adolescenţilor), dar există şi situaţii când aceştia pot persista pe termen lung, 5 până la 10 ani, mai ales în cazul adulţilor.

Opţiunile de tratament pentru vindecarea negilor constau în: soluţii chimice cu acid salicilic, formaldehidă, glutaraldehidă sau acid lactic, crioterapie sau intervenţie chirurgicală. Tratamentul negilor cu acid salicilic sau alte substanţe chimice este eficient în special în cazul negilor localizaţi la nivelul mâinilor şi constă în aplicarea zilnică pe leziune a unui gel, a unei soluţii sau tincturi pe o perioadă de 3 luni. Această metodă este contraindicată la pacienţii cu negi plantari diagnosticaţi cu diabet, deoarece există riscul vindecării lente a pielii. De asemenea, se recomandă precauţie în aplicarea unor astfel de soluţii, deoarece pot cauza iritaţii.

Intervenţia chirurgicală este nerecomandată, deoarece riscul de recurenţă al negilor şi verucilor este foarte crescut în cazul unei astfel de metode, la fel şi riscul de apariţie a cicatricilor cheloide.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Madlena CĂLUGĂREANU