Sfatul medicului
237 accesări 07 Octombrie 2019 0 comentarii

Infecţia cu virusul HPV vă poate îmbolnăvi de cancer

Foarte multe femei se sperie atunci când aud de virusul HPV (Human Papilloma Virus). Medicii ne avertizează, însă, că, înainte de a vă face griji, trebuie să ştiţi că infecţia cu acest virus nu înseamnă că aveţi cancer. Anumite tulpini pot crea modificări tegumentare (negi/veruci), dar infecţia cu HPV poate crea și leziuni precanceroase la nivelul colului uterin.

Problemele apar atunci când pacientele ignoră aceste leziuni, care, netratate, pot duce, la un moment dat, la cancer. Potrivit dr. George Diaconu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, infecţia cu HPV este una dintre cele mai des întâlnite infecţii ale aparatului reproducător, provocând o serie întreagă de afecţiuni, atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor.

„Deşi majoritatea infecţiilor cu HPV nu cauzează simptome sau patologie şi se rezolvă spontan, o infecţie persistentă, cu genotipuri HPV cu risc crescut, poate cauza îmbolnăvirea. Statisticile medicale au demonstrat că până la 80% din persoanele active sexual dobândesc acest virus, la un moment dat. Important de reţinut este că aproximativ 60% dintre purtătorii virusului nu prezintă simptome. Există, totuşi o latură pozitivă, şi anume că virusul poate dispărea în timp, însă doar în cazurile în care sistemul imunitar este suficient de puternic şi poate lupta împotriva acestuia. Din nefericire, consecinţa cea mai gravă este că HPV-ul netratat şi neinvestigat poate duce la apariţia cancerului de col uterin.

În prezent, există aproximativ o sută de tulpini de HPV, infecţiile produse fiind asimptomatice. Dintre acestea, 30-40 afectează zona genitală a femeilor şi a bărbaţilor şi se clasifică în două mari categorii”, a explicat medicul.

El a precizat că virusul HPV pătrunde în piele sau în mucoase. Partea proastă este că persoanele purtătoare nu prezintă niciun semn al infecţiei. Specialistul a adăugat că virusul se poate transmite pe cale sexuală, chiar şi fără ca partenerii să aibă cunoştinţă de existenţa acestuia, prin orice tip de contact genital direct cu o persoană deja infectată.

Virusul nu se transmite doar prin contactul sexual

„Mare atenţie! Virusul nu se transmite doar printr-un act sexual propriu-zis, ci este suficient ca partenerii să intre în contact cu zona genitală, penetrarea nefiind o condiţie obligatorie a transmiterii HPV. Nici prezervativul nu protejează zonele expuse, pentru că există porţiuni neacoperite de piele din zona genitală, care vin în contact direct. În acelaşi timp, virusul se poate transmite şi în alt mod decât pe cale sexuală, ca de exemplu prin intermediul mâinilor infectate, lenjerie, prosoape, purtarea hainelor persoanelor infectate sau transmitere de la mamă la făt, în momentul naşterii. Totuşi, riscul de transmitere este foarte mic în cazul naşterii, indiferent că este vorba de o naştere naturală sau cezariană, iar complicaţiile apărute la nou-născut sunt mici”, a completat dr. Diaconu.

Pentru că virusul este asimptomatic, este nevoie de efectuarea câtorva teste periodice. Desigur, fiecare caz poate fi diferit, iar în funcţie de ceea ce descoperă, medicul poate recomanda efectuarea anumitor investigaţii, toate acestea în funcţie de rezultatul testelor de screening. Dintre acestea amintim, examenul clinic, neapărat testul Papanicolau şi testul HPV.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.