Nutriţie
267 accesări 05 Iunie 2019 0 comentarii

Înghețata - cum o alegem pe cea mai sănătoasă

Unul dintre cele mai populare deserturi pe perioada verii este, cu siguranță, înghețata. Înghețate ai cumpărat probabil multe, dar de câte ori ai citit eticheta, pentru a vedea ce conțin acestea? Pentru a se obține gustul delicios, textura fină şi cremoasă, sunt folosite ingrediente precum stabilizatori, coloranți şi gelatină. Din cauza conținutului bogat în zahăr şi în grăsimi saturate, ele trebuie consumate cu moderație de persoanele obeze şi de cele cu boli cardiovasculare. Dacă ești dependent de înghețată şi nu poți renunța la ea, ai, din fericire, opțiuni ceva mai sănătoase, specifică medlife.ro.

Este de preferat ca înghețata să fie produsă din grăsime animală, adică din lapte, inclusiv lapte praf, smântână şi din unt. Astfel, datorită laptelui din compoziție, înghețata este o sursă de calciu, necesar pentru oase şi pentru dinți. Este bine să știi că o înghețată conține în jur de 20 la sută din cantitatea zilnică recomandată de calciu. Alege acele sortimente care au în compoziție lapte, fie integral, fie degresat, iaurt sau smântână.

Cu cât sunt mai viu colorate, cu atât conțin mai mulți coloranți, care pot crea sensibilitate persoanelor cu alergii alimentare. Sortimentele cu fructe conțin urme de conservanți, iar unul dintre E-urile nocive din înghețată, E 124, roşu Ponceau, poate amplifica simptomele astmului. Alege acele înghețate care conțin coloranți naturali, precum extractul din sfeclă, carotenul aflat în morcovi sau cacao. Datorită conținutului bogat de zahăr, înghețatele favorizează şi apariția cariilor dentare. Pentru cei care țin cură de slăbire şi pentru cei cu afecțiuni precum diabetul, există şi înghețata light, cu un conținut redus de calorii.

Una dintre opțiunile sănătoase pentru a înlocui înghețata este iaurtul înghețat cu fructe. Dacă vei adăuga în iaurt fructele preferate şi îl vei congela timp de două ore, vei obține un desert mult mai sănătos, care are un conținut caloric mai redus față de înghețată.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.