23 Octombrie 2015
5087 accesări
1 comentariu

Mulţi părinţi ai căror copii suferă de astm se întreabă care este diferenţa dintre un inhalator şi un nebulizator, ambele folosite cu acelaşi scop în tratarea afecţiunii.

Unii copii cu astm încep a primi tratamentul cu ajutorul unui nebulizator. Alţii folosesc inhalatorul. Bineînţeles, în ambele situaţii, la recomandarea medicului curant. Aceeaşi boală, două sisteme de a administra tratamentul. De aici şi dilema părinţilor, care este cel mai bun?

Studiile arată că dispozitivul utilizat nu contează, atâta timp cât este utilizat în mod corespunzător. Ambele soluţii sunt la fel de bune atunci când se foloseşte tehnica corectă.

Desigur, există argumente pro şi contra pentru fiecare tip de dispozitiv. Inhalatoare sunt mai mici şi nu necesită sursă de alimentare. De asemenea, tratamentul se administrează rapid şi uşor, mai ales atunci când vorbim de o criză astmatică. Poate şi de aceea, inhalatoarele sunt preferate de foarte mulţi dintre părinţi.

Însă, un element foarte important în această alegere este şi vârsta copilului. Inhalatorul cu doză măsurată (MDI) este cel mai utilizat, însă copilul are nevoie de o bună coordonare. El trebuie să fie capabil de a activa dispozitivul şi respira în acelaşi timp. Acest lucru poate fi un pic mai dificil pentru copiii mici. De aceea, mulţi medici recomandă ataşarea unui distanţier inhalatorului cu doză măsurată.

Inhalatoarele cu pulbere uscată (DPI) sunt mai uşor de utilizat decât inhalatoarele cu doză măsurată, deoarece acestea nu necesită o coordonare. Forţa de respiraţie a copilului inhalează pulberea aerosolizată în plămâni. Cei mai mulţi copii peste 5 sau 6 ani sunt capabili de a utiliza un inhalator de pulbere uscată, deşi aceştia trebuie să fie în măsură să inhaleze rapid şi puternic.

Cu toate acestea, unii părinţi preferă să folosească nebulizatorul.

Un nebulizator este un aparat compresor alimentat de energie electrică sau de baterii. Acesta transformă medicamentele lichidă în aburi, care sunt inhalaţi în plămâni. De obicei durează aproximativ cinci până la cincisprezece minute pentru a administra o doză de medicament, folosind un nebulizator, însă uneori poate fi destul de dificilă administrarea tratamentului dacă cel mic este necooperant sau plânge. Cu un nebulizator este oarecum mai uşor de administrat tratamentiul decât un inhalator deoarece masca poate fi pusă chiar şi unui sugar sau copil mic, iar medicamentul poate fi administrat. Unii medici susţin că nebulizatorul este mai eficient şi poate administra copilului o doză mai concentrată decât un inhalator.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

Acest comentariu a fost raportat ca fiind necorespunzător.
Dacă totuşi doriţi să vizualizaţi comentariul, faceţi click pe acest text.