Sfatul medicului
204 accesări 12 Septembrie 2019 0 comentarii

Intoleranţa la gluten debutează cu diaree şi pierdere în greutate

Intoleranţa la gluten sau boala celiacă se manifestă prin diaree, pierdere în greutate şi slăbire generală. În acelaşi timp, susţin medicii, bolnavul acuză dureri în zona abdominală, vomită, iar în cazul copiilor, procesul de creştere este uşor încetinit.

Alte simptome se pot manifesta în afara intestinului, precum anemia, osteoporoza, amenoreea şi deficienţa de vitamine sau minerale. Anumite simptome provin de la patologii care sunt asociate cu această afecţiune.

Celiachia nu se prezintă, însă, mereu în acelaşi mod, ci se manifestă în diferite forme clinice, iar acestea trebuie luate în considerare în etapa de diagnosticare.

Diferitele manifestări clinice ale celiachiei sunt caracterizate prin simptome vagi, precum colita (aşa-zisa inflamare a intestinului gros) sau deficienţa de fier, care prezintă rezistenţă la terapia orală. Totuşi, anumite teste de sânge pot confirma suspiciunile privind celiachia. Primul dintre acestea este testul automatizat şi de mare încredere pentru anticorpii antitransglutaminază (antiTG) din clasa IgA. La fel de eficient, deşi este mai puţin răspândit, este testul pentru antiendomisium (EMA).

Testul pentru anticorpi antigliadină (AFA) din clasele IgA şi IgG este decisiv, în special la copiii cu vârsta de sub trei ani.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.