Sursa Lidl

Sursa Lidl
Sursa Lidl
Sfatul medicului
213 accesări 10 August 2020 0 comentarii

Iritaţia de scutec nu pune în pericol viaţa bebeluşului

Majoritatea copilaşilor se confruntă cu iritaţia de scutec sau eritemul fesier, care este un tip de dermatită foarte comună la bebeluşi. Nu vă panicaţi! Nu este gravă, nu pune în pericol viaţa copilului, dar trebuie să luaţi măsuri pentru a nu se agrava. Aceasta poate fi declanşată de o sensibilitate la anumite produse de curăţare/îngrijire, sau la anumite ingrediente din compoziţia acestora (parfum, alcool, praf).

Totodată, iritaţia se poate instala din cauza expunerii unui timp îndelungat la fecale sau urină, dar şi din cauza introducerii unor alimente noi. Pe scurt, corpul reacţionează diferit la alimentele solide, iar scaunele îşi pot modifica frecvenţa şi conţinutul. De asemenea, bebeluşii alăptaţi cu lapte matern sunt predispuşi iritaţiei de scutec din cauza alimentelor pe care le consumă mama.

Partea bună a lucrurilor este că eritemul de scutec nu este o afecţiune periculoasă, dar poate deveni neplăcută în caz de agravare. Tocmai de aceea, este important să cereţi sfatul medicului dacă iritaţia devine tot mai pronunţată, în ciuda măsurilor de tratare aplicate, sau dacă apar sângerări şi febră.

Ca urmare, nu ignoraţi simptomele şi urmăriţi evoluţia iritaţiei, astfel încât să luaţi cele mai bune decizii pentru micuţul vostru. Potrivit specialiştilor Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, pentru a evita apariţia acestei probleme încercaţi să schimbaţi frecvent scutecul bebeluşului şi chiar să stabiliţi perioade destul de dese fără scutec. De asemenea, este necesară protecţia activă a pielii cu produse regeneratoare. „Când se alege produsul de spălare este important ca acesta să aibă un PH acid, astfel încât să nu afecteze mantaua acidă delicată a pielii copilului. Pentru a proteja pielea, regiunea scutecului trebuie spălată cu regularitate, în mod delicat, de preferat la fiecare schimbare de scutec”, au subliniat medicii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.