22 Iulie 2019
573 accesări
0 comentarii

Iritațiile pielii reprezintă erupții cutanate, care determină o schimbare vizibilă a texturii pielii sau a culorii acesteia. În zona iritată, pielea devine sensibilă la atingere şi pruriginoasă. Cele mai frecvente iritații includ eczema, urticaria şi piciorul atletului.

Infecțiile care cauzează erupții cutanate pot fi fungice, bacteriene, parazitare sau virale. Erupțiile care durează mai mult de câteva zile şi care sunt inexplicabile trebuie evaluate de către un medic dermatolog, specifică sfatulumedicului.ro.

Iritațiile apărute la nivelul pielii pot avea cauze interne, precum stresul, alimentația sau medicația, sau pot fi determinate de factori externi, așa cum este cazul dermatitei de contact, care este rezultatul contactului pielii cu diverși factori iritanți, ce declanșează o reacție alergică. O serie de plante pot irita pielea şi pot provoca mâncărime. Printre acestea, se numără iedera otrăvitoare, oțetarul sălbatic şi stejarul sălbatic. De asemenea, țânțarii produc substanțe care provoacă iritație şi mâncărime.

Mâncărimea şi înroșirea pielii sunt cele mai frecvente simptome ale erupțiilor cutanate. În zona afectată, pielea devine inflamată, apar ulcerații şi nevoia de scărpinare. Dacă iritația apare pe pleoapă, specialiștii sfătuiesc să se evite produsele cosmetice, oricare ar fi ele. Pentru față, este recomandată curățarea pielii cu o loțiune neutră sau cu apă termală. Pentru corp, este bună folosirea produselor fără săpun sau săpunurile fără surfactant.

Există câteva măsuri pe care le poți lua în vederea ameliorării senzației de mâncărime persistentă, printre acestea se numără hidratarea corespunzătoare, aplicarea zilnică pe piele a loțiunii sau cremei hidratante fără parfum şi alte ingrediente cu potențial alergen. Evită să te scarpini, pentru că acest lucru nu face decât să intensifice senzația de mâncărime. De asemenea, evită şi băile sau dușurile cu apă fierbinte. În schimb, sunt indicate băile cu apă călduță, în care adaugi câteva lingurițe de ovăz sau de bicarbonat de sodiu.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii