Sfatul medicului
141 accesări 12 Martie 2019 0 comentarii

IRM-ul mamar poate salva vieţi. Cât durează investigația

Imagistica prin rezonanţă magnetică a sânului (IRM) este investigaţia cu ajutorul căreia pot fi salvate vieţi. Aceasta este o procedură avansată neiradiantă, ce foloseşte un câmp magnetic foarte puternic. Potrivit dr. Anda Teodora Balaur, medic specialist Radiologie-Imagistică Medicală, informaţiile de la nivelul sânilor se transformă în imagini care vor fi interpretate de medicul radiolog.

„IRM-ul mamar se efectuează în zilele 6-14 ale ciclului menstrual. Pacienta nu trebuie să mănânce cu patru ore înainte şi este interzis să intre în camera de examinare cu obiecte metalice. Apoi, dosarul medical complet, cu investigaţii şi filmele anterioare este prezentat personalului medical, în vederea unui diagnostic cât mai complet şi corect. Investigaţia se realizează în poziţie întinsă pe burtă, cu sânii fixaţi într-un dispozitiv special. Examinarea durează în jur de 45 minute, timp în care este foarte important ca pacienta să nu se mişte”, a explicat specialistul.

Procedura este indicată în cazul pacientelor cu risc crescut pentru cancerul de sân, în evaluarea implanturilor mamare, dar şi în determinarea extensiei şi/sau a recidivei, în cazul în care este pus deja diagnosticul de cancer. Totodată, se recomandă IRM mamar pentru

evaluarea răspunsului la tratamentul chimioterapic sau în completarea mamografiei şi/sau a ecografiei, dacă sânul este foarte dens sau dacă acestea nu sunt în totalitate concludente.

În cazul pacientelor ce alăptează, se poate efectua IRM mamar, dar este necesară golirea sânului înainte de examinare, dar şi oprirea alăptării pentru două zile, astfel încât substanţa de contrast să fie eliminată din corp. De precizat că după examinare se rămâne în cabinetul medical pentru încă 20 minute, ca măsură de precauţie pentru apariţia eventualelor reacţii alergice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.