13 Noiembrie 2018
796 accesări
0 comentarii

Dacă observaţi prea multe fire de păr rămase în pieptene ori în cadă, după spălare, nu vă grăbiţi să daţi vina pe stres sau pe şampon, atenţionează dermatologii.

Căderea părului poate avea cauze mult mai grave, precum afecţiuni ale glandei tiroide sau ale organelor genitale. Căderea părului sau alopecia, cum este cunoscută în termeni medicali, este o boală dermatologică ce afectează foliculii piloşi de la nivelul scalpului. Deşi nu pune în pericol viaţa bolnavilor (apare şi la femei, dar afectaţi sunt cu precădere reprezentanţii sexului masculin) şi nici nu cauzează vreo durere, alopecia determină un evident disconfort psihic. Cauzele răririi părului sunt dintre cele mai diverse, ne-a declarat dr. Gheorghe Nicola, şeful Clinicii de Boli Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa.

„Poate fi determinată de stres sau de dereglări hormonale, dar un rol important joacă şi factorul genetic, predispozant la o seboree crescută, de unde pielea grasă şi căderea părului”, a afirmat specialistul.

Simptom pentru afecţiuni grave

Alopecia mai este însă asociată şi cu diverse boli, fapt care ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru cei afectaţi.

„Poate fi vorba de suferinţe ginecologice, în special ovariene, dar şi de boli din terenul endocrinologiei, precum cele ale glandei tiroidei. De asemenea, o calcemie scăzută are acelaşi efect, întrucât calciul intră în ciclul metabolic al organismului şi inclusiv al pilozităţii. De aceea, este foarte important să fie efectuate investigaţiile medicale pentru găsirea cauzei care duce la căderea părului”, a mai spus dermatologul.

Abia după cunoaşterea istoricului medical al persoanelor care suferă de alopecie se poate stabili schema de tratament, care include şi produsele dermato-cosmetice pe care le poate folosi pacientul. Folosirea unor produse contraindicate, precum şampoane sau balsamuri de păr, are consecinţe asupra pilozităţii.

„De exemplu, dacă o femeie are părul gras şi îi cade, în urma efectuării analizelor se poate constata că suferă de anexită cronică, de chisturi ovariene, cât şi de o dereglare tiroidiană. În momentul stabilirii tratamentului, căutăm să vedem dacă există aceste cormobitităţi (n.r. afecţiuni prezente simultan la un pacient) şi apoi prescriem şamponul pe care trebuie să-l folosească. Dacă utilizează un şampon neadecvat, poate prelungi căderea părului sau o poate accelera”, a exemplificat specialistul.

Sfaturi pentru un păr sănătos

Căderea părului poate fi prevenită sau întârziată (în cazul existenţei factorului genetic) prin respectarea unor norme de îngrijire a podoabei capilare. Astfel, părul va fi spălat la două sau trei zile, iar în cazul folosirii uscătorului, aparatul va fi fixat la o temperatură moderată şi va fi ţinut la cel puţin 15 centimetri de cap. Dacă aveţi părul gras, folosiţi şampoane specifice şi recomandabil după consultarea în prealabil a unui specialist dermatolog. Indicată este şi urmarea unei diete alimentare echilibrate, prin care să se asigure aportul necesar de vitamine şi minerale, esenţiale pentru un păr sănătos şi rezistent.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU