17 Iulie 2019
1150 accesări
0 comentarii

Fiecare copil este priceput la alte lucruri, în funcție de propriul ritm de dezvoltare şi de propriile interese. Însă toţi, dar absolut toţi, se pricep de minune atunci când vine vorba de făcut mizerie. Şi de-a se murdări din cap până în picioare la joacă.

E în natura lor, indiferent de vârstă, să atingă şi să se joace cu cele mai ciudate şi dezgustătoare lucruri care le ies în cale. Murdărirea este bună, iar cei mici au nevoie inclusiv de contactul cu diverși germeni pentru a crește mari şi sănătoși, întrucât un mediu mult prea curat poate duce, paradoxal, la posibile probleme de sănătate la vârstă adultă.

Conform healthline.com, expunerea copiilor la o varietate de microbi îi ajută să îşi întărească natural imunitatea şi le oferă o protecție sporită mai târziu în viață împotriva unor boli precum alergiile sau astmul.

Jocurile în noroi au multe aspecte pozitive, pentru copii acesta fiind o modalitate de a îmbunătăți sănătatea. Numărul oamenilor de știință care declară într-o singură voce că murdăria este ceea ce au nevoie copiii este în creștere exponențial.

Potrivit imunologului Marie Ryubush, efectele murdăriei permit copiilor să dezvolte o imunitate puternică pentru diferiți microbi și pentru viață. Această ipoteză este încă în studiu, dar răspunsul exact este chiar aici. Între timp, oamenii de știință sfătuiesc părinții să înțeleagă în cele din urmă că murdăria nu este atât de rea și poate deveni oarecum utilă. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că este necesar să renunțăm la regulile generale de igienă și să ne spălăm mâinile înainte de a mânca.

Jocurile în „murdărie” permit copilului să îşi dezvolte simțurile, pentru că îi oferă oportunitatea de a amesteca, de a strivi, de a lăsa să curgă materiale la care nu are acces în mod obișnuit. Aceasta este şi o modalitate minunată de relaxare, ajutând la eliberarea tensiunilor şi la manifestarea controlată a frustrării. Folosit în terapie, jocul murdar poate ajuta la exprimarea emoțiilor. În acest proces, copilul îşi exersează concentrarea, planificarea, iar dacă este alături de alţi copii, contribuie şi la viaţa socială.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU