Fiecare dintre noi a comandat, măcar o dată, la restaurant, apă plată cu lămâie sau orice altă băutură cu felii de citrice în ea. Se pare că aceste băuturi, atât de banale pentru noi, pot ascunde în anumite situații adevărate pericole pentru organism.
Studiile realizate pe această temă au scos la iveală faptul că feliile de lămâie, lime sau portocală puse în băuturile comandate la restaurant sunt purtătoare de viruși periculoși, care ne pot cauza grave probleme de sănătate.
Specialiști susțin că, pe coaja citricelor puse în băuturi, se pot găsi urme de secreții, materii fecale, E coli, enterococcus și chiar și norovirus, astfel că trebuie să avem mare grijă atunci când consumăm băuturi ce conțin citrice cu tot cu coajă. Chiar dacă fructele sunt bine spălate de către barmani, microbii pe care aceștia îi poartă pe mâini contaminează coaja citricelor. Dacă totuși nu vă puteți abține, puteți ruga ospătarul să vă aducă feliile de fructe pe o farfurie, pentru a le stoarce singuri, fără a le introduce apoi în pahar.