Sfatul medicului
398 accesări 28 Octombrie 2019 0 comentarii

Lăsaţi-vă de fumat! Ţigările vă atacă majoritatea organelor

Credeaţi că dacă fumaţi doar plămânii au de suferit? Ei bine, vă înşelaţi amarnic. Dr. Ionela Şerbu, medic de familie, spune că, din păcate, pe lângă bolile de inimă şi cele ale plămânilor, fumătorii se expun unor riscuri foarte mari şi în ceea ce priveşte alte organe ale corpului.

Se pare că, în primul rând, persoanele care obişnuiesc să fumeze sunt mai predispuse să facă artrită reumatoidă, iar medicaţia pentru această boală nu este suficient de eficientă la fumători. Cercetătorii au demonstrat că, fumând, articulaţiile se distrug mult mai uşor, iar acest lucru poate duce chiar la imobilizare.

Totodată, ei au demonstrat că bărbaţii care fumează sunt mai predispuşi să sufere şi de disfuncţii erectile. Mai mult decât atât, cei care fumează au un risc mai mare de a face cancer testicular, iar femeile fumătoare au un risc crescut de a dezvolta cancer cervical.

Apoi, gingiile sensibile, care sângerează, durerile la mestecat, respiraţia urât mirositoare sunt doar simptomele care vor duce în final la pierderea dinţilor, iar fumatul este responsabil pentru toate.

XXX

Deci, dacă sunteţi fumător, renunţaţi la ţigări, pentru că sănătatea este mai importantă decât orice.

Specialiştii sunt de părere că, dacă sunteţi fumător, aveţi risc dublu de a avea toate aceste probleme şi cu cât trageţi din pipă mai des, cu atât riscul este mai mare.

Alte afecţiuni ce pot apărea la fumători sunt boala Crohn, ulcerul, polipii pe colon, pancreatita şi cancerul de pancreas. Ca „bonus”, aveţi şanse mari să faceţi diabet de tip 2, care vă va afecta puternic ficatul şi pancreasul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.