15 Mai 2019
587 accesări
0 comentarii

Leșinul este o pierdere bruscă şi de scurtă durată a conștienţei, care apare când creierul nu primește suficient sânge. De asemenea, leșinul este însoțit de pierderea tonusului muscular şi paloarea feţei; cu toate că sperie, leșinul nu este în general un motiv de îngrijorare, conform sfatulmedicului.ro.

Leșinul, numit şi sincopă, are o mare varietate de cauze, de la simple reacții exagerate la emoții sau ortostatism prelungit, până la probleme cardiace sau neurovasculare importante ce impun un tratament de urgență.

Cea mai frecventă sincopă este cea vaso-vagală, care apare cel mai adesea la pacienții tineri, copii sau adolescenți şi este benignă, nu are un risc vital, trece repede, iar pacientul se simte foarte bine după ce își revine.

Sincopele vaso-vagale sunt precedate de stări tipice caracterizate prin greață, vărsături, transpirație profundă şi tulburări ale acuității vizuale. Dacă starea de inconștientă se prelungește, pot să apară şi convulsii.

Sincopa vaso-vagală poate fi declanșată şi de vederea sângelui, teama de traumatisme sau chiar unele exerciții fizice. Sincopele simple, necomplicate pot fi declanșate şi de anxietate, emoții puternice, durere, foame sau abuz de medicamente şi droguri. Foarte mulți dintre pacienții care au sincopă nu au, de fapt, nicio problemă medicală gravă sau care să necesite o atenție deosebită şi să impună un tratament de specialitate.

În cazul în care leșinul are caracter repetitiv sau recurent, pacientul își poate ameliora semnificativ starea dacă poate să identifice factorii declanșatori care sunt asociați cu aceste situații neplăcute. În unele cazuri, acești factori pot fi controlați prin tratament, în altele prin modificarea stilului de viață.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii