Sfatul medicului
51 accesări 18 Noiembrie 2020 0 comentarii

Lipsa calciului provoacă, foarte des, osteoporoza şi spasmofilia

Calciul este foarte important pentru organism, întrucât ajută la coagularea normală a sângelui, dar şi la buna funcţionare a nervilor, muşchilor şi a glandelor endocrine. De exemplu, amorţeala feţei şi a membrelor, furnicăturile, dar şi palpitaţiile, hipotensiunea, spasmul respirator şi tulburările de memorie sunt semne ale nivelului scăzut de calciu.

De asemenea, tot din cauza lipsei de calciu pot apărea şi boli precum osteoporoza şi spasmofilia. Deşi alimentaţia deficitară este principala cauză pentru lipsa de calciu, o serie de alţi factori duc la acest deficit. Expunerea redusă la soare (sursă importantă de vitamina D), menopauza, anumite afecţiuni precum diabetul, hipertiroidia, bolile renale, anemia, stresul, dar şi cofeina în exces sunt alţi inhibitori ai calciului.

Tocmai de aceea, medicii spun că nu trebuie neglijate nici cauzele endocrine. „Proasta funcţionare a glandelor tiroidiene, cauzată de lipsa magneziului, dar şi extirparea glandei tiroide nu mai permit asimilarea corectă a calciului”, afirmă dr. Aurelia Constantin. În acelaşi timp, curele de slăbire draconice, cu laxative şi diuretice, duc la pierderi masive de electroliţi, care la rândul lor pot declanşa crize de hipocalcemie. În plus, aportul excesiv de potasiu şi fosfor poate duce la eliminarea calciului prin urină.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.