29 Mai 2019
689 accesări
0 comentarii

Aveţi mare grijă ca vitamina B să nu vă lipsească pentru organism, pentru că lipsa acesteia sau scăderea nivelului ei din corp poate duce la apariţia unor boli grave, cum ar fi Alzheimer, depresie, accidente vasculare cerebrale sau maladii cardiovasculare.

În condiţiile în care deficienţa de vitamina B nu poate fi depistată în cadrul banalelor analize de sânge realizate periodic la medic, cercetătorii sunt îngrijoraţi de faptul că tot mai multe persoane suferă de deficienţa acesteia şi că sunt predispuse la boli foarte grave.

Specialiştii americani au derulat un studiu şi au testat nivelul vitaminei B din organism la nu mai puţin de 300 de persoane, cu ajutorul unor analize speciale de sânge. Aceştia au descoperit că 92% dintre persoanele testate prezentau o deficienţă a vitaminei B şi că prezentau un risc crescut de a suferi un accident vascular cerebral sau o boală de inimă.

Spre exemplu, vitaminele B sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le oferă pentru sănătatea sistemului nervos, o caracteristică ce este comună tuturor substanţelor care fac parte din acest conglomerat vitaminic.

Totodată, complexul de vitamine B este implicat şi în numeroase alte procese organice, în funcţie de tipul fiecărei vitamine. Vitamina B1 este implicată, alături de alte vitamine din complexul B, în metabolizarea carbohidraţilor, grăsimilor, proteinelor şi transformarea acestora în energie pentru organism. Nu în ultimul rând, vitamina B1 contribuie la funcţionarea normală a inimii, a sistemului digestiv, a sistemului nervos, precum şi a celui muscular.

În acelaşi timp, aceasta ajută la formarea normală a celulelor sangvine, la reglarea producţiei de acid clorhidric pentru protejarea stomacului, la transmiterea anumitor semnale de la nervi către creier, până la măduva spinării.

Vitamina B2, în schimb, este esenţială pentru metabolizarea carbohidraţilor, asemeni vitaminei B1. În plus, vitamina B2 ajută la creşterea şi dezvoltarea normală a ţesuturilor, în special pentru piele şi păr.

XXX

Printre cele mai bogate alimente în vitamina B1 se numără seminţele de floarea-soarelui, fisticul, nucile, cerealele integrale, fasolea, porumbul. Nici ciupercile, spanacul, laptele, păstăile de soia, nucile sau ouăle nu trebuie lăsate deoparte. Extra, pentru doza zilnică de vitamina B3, consumaţi carne albă, carne de miel, alune, cartofi, ton, somon, sparanghel, morcovi, zmeură, pepene galben, vinete, mazăre, varză creaţă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU