Sursa foto Obio

Sursa foto Obio
09 Iulie 2020
661 accesări
0 comentarii

Vitaminele sunt esenţiale pentru sănătate şi tocmai de aceea specialiştii recomandă să le includeţi în alimentaţia de zi cu zi. Tocmai de aceea, ar fi ideal să vă luaţi necesarul de nutrimente din legume şi fructe, iar la suplimente să apelaţi doar la recomandarea medicului, dar indiferent de metoda prin care ajung în organism, aceste substanţe vă ajută corpul să se dezvolte. Potrivit site-ului Exquis.ro, există 13 vitamine esenţiale: A, complexul B, C, D, E şi K, pe care le găsiţi în alimentele pe care le consumaţi.

Înainte de toate, trebuie să ştiţi că vitaminele au numeroase proprietăţi, ajută la accelerarea metabolismului, întărirea imunităţii şi îmbunătăţirea digestiei. În momentul în care organismul nu primeşte substanţele de care aveţi nevoie, apar simptomele neplăcute.

La început, deficienţa de vitamina A nu are niciun simptom. În unele cazuri, pot apărea o stare uşoară de oboseală şi ameţeli, dar de cele mai multe ori, simptomele sunt ignorate de pacient. Când lipsa de vitamina A se agravează, creşte riscul de infecţii respiratorii sau gastrointestinale, apar dificultăţi în dezvoltarea oaselor la copii şi adolescenţi şi infertilitate la adulţi. Apoi, vitamina B6 face parte din complexul de vitamine B şi este esenţială pentru organism: protejează împotriva infecţiilor bacteriene, menţine sănătos aparatul reproducător şi ajută la buna funcţionare a sistemului nervos şi a creierului. De altfel, vitamina B6 este necesară şi pentru producţia de magneziu. În lipsa acesteia, simptomele se dezvoltă gradual, dar starea de sănătate se poate înrăutăţi considerabil, dacă nu se iau măsuri. Apar palpitaţii la inimă, diaree şi chiar pierderea vederii, potrivit specialiştilor. Faptul că această vitamină se găseşte în special în ouă şi lapte ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru vegani.

În ceea ce priveşte lipsa vitaminei C, printre simptomele care ar trebui să vă trimită la medic se numără: sângerări gingivale, puncte roşii pe piele, păr uscat şi fragil, vânătăi care apar uşor. Lăsată netratată, această deficienţă poate cauza probleme serioase de inimă, mai ales în cazul fumătorilor. Referitor la vitamina D, aceasta reglează cantitatea de calciu şi de fosfaţi din organism, ambele necesare pentru oase, dinţi şi muşchi sănătoşi. De asemenea, cercetătorii au observat că un aport sănătos de vitamina D protejează împotriva cancerului, sclerozei multiple şi bolilor cardiovasculare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU