În contextul creșterii alarmante a obezității și diabetului zaharat de tip 2, un aliat esențial este magneziul. Acesta joacă un rol cheie în peste 600 de reacții enzimatice din organism, având efecte directe asupra metabolismului glucidic, funcționării insulinei și reglării greutății corporale. Studiile recente arată că până la 48% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2 suferă de hipomagneziemie - un deficit care poate agrava rezistența la insulină și crește riscul complicațiilor cardiovasculare. În același timp, persoanele cu obezitate prezintă frecvent niveluri scăzute de magneziu, ceea ce contribuie la inflamație cronică, dezechilibre hormonale și creștere în greutate.
Potrivit as. univ. dr. Sorina Ispas, medic specialist Diabet, nutriție și boli metabolice, magneziul îmbunătățește sensibilitatea la insulină, reduce glicemia bazală și sprijină pierderea în greutate. „Mai mult, influențează microbiota intestinală și echilibrul neurotransmiţătorilor implicaţi în axa intestin-creier și este implicat inclusiv în reglarea leptinei și adiponectinei - doi hormoni-cheie în controlul apetitului. Asocierea cu vitamina B6 s-a dovedit a fi chiar mai eficientă, oferind beneficii suplimentare în reducerea stresului oxidativ și în echilibrul neuropsihic. În concluzie, magneziul nu ar trebui neglijat în strategia de prevenție și tratament al bolilor metabolice”, ne-a declarat specialistul. În plus, magneziul reduce stresul și îmbunătățește somnul, contribuie la scăderea tensiunii arteriale și la prevenirea aritmiilor; ameliorează crampele musculare, este esențial în menținerea densității osoase, protejează sistemul cardiovascular, sprijină funcția imunitară și combate oboseala cronică.