Sfatul medicului
636 accesări 26 Septembrie 2018 0 comentarii

Majoritatea cazurilor de cancer pulmonar, diagnosticate târziu

Cancerul pulmonar este una dintre afecţiunile care a înregistrat în ultimii ani o mare creştere şi care a reprezentat cauza de deces a multor oameni. La ora actuală, prevalenţa cancerului pulmonar este a doua după cancerul prostatic la bărbaţi şi după cancerul de sân la femei, dar reprezintă per total principala cauză de deces atât la bărbaţi, cât şi la femei în întreaga lume.

Pacienţii cu factori de risc pentru cancer pulmonar sunt cei cu un istoric îndelungat de fumat, care se expun în mod prelungit la substanţe toxice sau care au o predispoziţie genetică către o astfel de afecţiune. De aceea, este importantă prevenţia prin eliminarea factorilor de risc, în special la persoanele vulnerabile genetic.

„Cancerul pulmonar este împărţit în două mari categorii: cancer pulmonar cu celule mici şi cancer pulmonar fără celule mici. Cea mai des întâlnită formă de cancer pulmonar este cel de-al doilea tip, care reprezintă aproximativ 85% din tipurile de cancer pulmonar. Majoritatea cazurilor de cancer pulmonar sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, atunci când sunt şanse foarte slabe de recuperare, iar de aceea este necesar un diagnostic al cancerului pulmonar într-un stadiu timpuriu, pentru a creşte şansele de recuperare”, a declarat dr. Valerian Cristian Păvăloiu, medic specialist în chirurgie toracică.

Specialistul a precizat că acest cancer pulmonar este adeseori imperceptibil şi produce simptome atunci când afecţiunea se află deja în stadiu avansat.

Tusea este cel mai comun simptom, alte simptome respiratorii fiind reprezentate de dispnee, durere toracică şi hemoptizie. De asemenea, simptomele pot fi datorate prezenţei tumorii primare, invaziei loco-regionale, bolii metastatice sau producerii de hormoni ectopici.

Ca urmare, prezenţa simptomelor respiratorii persistente impune efectuarea unei radiografii pulmonare, pentru ca medicul specialist să poată evalua situaţia medicală a pacientului. De asemenea, confirmarea histologică este necesară pentru un diagnostic corect, deoarece unele condiţii benigne sau bolile metastatice pot mima cancerul pulmonar la o radiografie pulmonară.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.