Sursa foto Financy

Sursa foto Financy
17 Septembrie 2020
1197 accesări
0 comentarii

Pentru cei care nu ştiu, HPV este prescurtarea de la Human Papiloma Virus şi este un virus extrem de contagios, infecţia cu acesta fiind destul de des întâlnită. Statisticile au demonstrat chiar că până la 80% din persoanele active sexual dobândesc acest virus, la un moment dat în decursul vieţii.

De foarte multe ori, virusul HPV se infiltrează în piele sau în mucoase, dar cea mai mare problemă este că majoritatea persoanelor purtătoare nu prezintă niciun semn al infecției. În plus, virusul se poate transmite pe cale sexuală, fără ca partenerii să aibă habar de existența acestuia, prin orice tip de contact genital direct cu o persoană deja infectată.

Partea bună a lucrurilor este că această infecţie se elimină spontan în aproximativ şase luni. Totuşi, în unele infecţii cu HPV, pacienta poate prezenta leziuni vizibile, denumite condiloame genitale (vegetaţii veneriene). Acestea sunt leziuni moi, nedureroase, umede, rozalii, ce se prezintă ca o carne crescută pe piele, de regulă în regiunea genitală. Acestea pot fi denivelate sau plate, unice sau multiple, mici sau mari, uneori conopidiforme.

De asemenea, acestea pot fi localizate la nivelul vulvei, în interiorul vaginului, în jurul anusului, pe colul uterin sau regiunea inghinală. Mai grav este că aceste condiloame genitale sunt foarte contagioase. Ele se pot dobândi în timpul actului sexual cu un partener infectat, şi, de asemenea, în timpul contactului tegumentar cu o persoană infectată. Cert este că aproximativ două treimi din persoanele care au contact sexual cu un partener care prezintă condiloame genitale pot dezvolta condiloame, de regulă în decursul câtorva săptămâni sau luni sau pot să nu apară deloc. Problema este că, netratată timp de mai mulţi ani, infecţia cu HPV cu risc crescut determină cancer genital.

Prezervativul nu oferă o protecţie sigură

Medicii spun că dobândirea tipurilor de HPV care produc displazie cervicală şi mai târziu cancer de col uterin se face, de asemenea, exclusiv pe cale sexuală. Aceştia precizează că majoritatea persoanelor active sexual pot dobândi HPV. Factorii de risc sunt următorii: debutul vieţii sexuale la o vârstă precoce (sub 18 ani), parteneri sexuali multipli, relaţiile cu un partener sexual care a avut multipli parteneri.

Din punct de vedere al prevenţiei, în cazul HPV, nici prezervativul nu oferă protecţie sigură şi eficientă. Cu toate acestea, este cert faptul că utilizarea prezervativului determină, însă, o rată mai scăzută a cancerului de col uterin, boală asociată cu infecţia HPV.

Specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” au declarat că infecţia cu HPV este cea mai întâlnită infecţie virală a aparatului reproducător şi provoacă o serie de afecţiuni.

„Aveţi toate motivele să va îngrijorati și să luati măsuri pentru prevenire, deoarece peste 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin sunt diagnosticate anual. Pentru că am aflat care sunt pericolele prezenței virusului HPV este important să știm ce înseamnă prevenția, diagnosticarea precoce şi tratamentul. La noi puteți efectua controalele necesare în vederea diagnosticării la timp a acestei afecțiuni, precum şi metodele de tratament”, au adăugat aceştia.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU