Sfatul medicului
355 accesări 01 Martie 2019 0 comentarii

„Mami, mă doare în gât!” Ce facem când apar nesuferitele infecţii ale amigdalelor

Vremea capricioasă din ultima perioadă şi schimbările bruşte de temperatură ne afectează sănătatea şi, din păcate, ne slăbesc sistemul imunitar. Astfel, viruşii şi bacteriile se răspândesc mult mai uşor şi pot duce la infecţii care produc dureri usturătoare în gât.

Deşi este întâlnită cel mai frecvent la copii şi la tineri, durerea în gât poate apărea la orice vârstă. De cele mai multe ori, aceste dureri reprezintă un simptom al unei boli care afectează faringele sau amigdalele şi se manifestă sub forma usturimilor, senzaţiei de disconfort la nivelul gâtului sau a dificultăţilor la înghiţire.

Principalele manifestări în caz de faringită sau amigdalită sunt durerile în gât şi prezenţa unei dificultăţi la înghiţire. De asemenea, disconfortul se poate răspândi la nivelul urechilor, gâtul devine roşu, iar amigdalele se inflamează şi pot avea puncte de puroi. În unele cazuri, bolnavul poate avea temperatura ridicată sau ganglionii limfatici din zona gâtului şi maxilarului pot fi inflamaţi.

În situaţia în care durerea în gât este cauza unei infecţii virale, simptomele sunt mai uşoare şi sunt strâns legate de răcelile obişnuite. În schimb, dacă este vorba despre o infecţie streptococică, amigdalele se vor umfla şi vor fi acoperite cu puroi, iar gâtul va fi inflamat. Pacientul va avea febră, o respiraţie urât mirositoare şi o stare generală de sănătate proastă.

Cum calmezi durerile în gât, acasă

Înainte de a vizita un medic specialist, există câteva măsuri pe care le puteţi lua acasă pentru a ameliora durerile în gât. De exemplu, persoanele care îşi simt gâtul uscat sunt sfătuite să folosească un umidificator. Cu ajutorul acestui aparat, aerul din jur se va păstra umed, ceea ce va preveni uscarea membranelor mucoase. Cu toate acestea, cel mai indicat ar fi să achiziţionaţi un umidificator care se va curăţa în mod constant pentru a evita formarea mucegaiului.

Este recomandat şi consumul de usturoi, alimentul - medicament care are rolul de a stimula sistemul imunitar, luptă împotriva virusurilor şi are calităţi antibacteriene. De aceea, consumul regulat de usturoi ar putea ajuta organismul să se vindece de infecţiile care provoacă dureri în gât şi în acelaşi timp să distrugă germenii care cauzează iritaţie.

Când să facem gargară cu apă sărată

În momentul în care apare mâncărimea şi inflamaţia la nivelul gâtului, gargara cu apă caldă şi sărată are efect calmant, poate distruge bacteriile din gât şi poate accelera recuperarea. Pentru a prepara soluţia, se amestecă o linguriţă de sare în jumătate de litru de apă la o temperatură potrivită, dar nu fierbinte.

Pe de altă parte, doctorul poate recomanda gargara cu clorhidrat de lidocaină, care are rolul de a amorţi zona dureroasă pentru o perioadă mai lungă de timp decât alte tipuri de medicamente. Însă, cel mai indicat ar fi să cereţi sfatul medicului specialist înainte de a cumpăra substanţa din farmacii.

Zincul ne ajută

Cei care au dureri uşoare în gât şi nasul înfundat pot consuma, zilnic, comprimate cu zinc. În acest fel, ţesutul înroşit al gâtului se va calma, iar ionii de zinc ce se deplasează spre nas pot opri acţiunea virusului care provoacă răceli.

Persoanele bolnave care utilizează pastile cu zinc la fiecare două - trei ore pot reduce cu până la jumătate durata răcelii. În plus, pentru a evita infecţiile respiratorii, este recomandată administrarea unei pastile încă de la primele semne de durere. Picăturile care conţin gluconat de zinc sunt mai uşor de tolerat de stomac decât alte forme şi pot fi administrate cu diverse alimente pentru a se reduce greaţa.

Atenţie, însă, unele suplimente pot interfera cu alte produse alimentare, iar din acest motiv este necesar un consult medical înainte de a utiliza comprimatele cu zinc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.