07 Aprilie 2021
727 accesări
0 comentarii

Conjunctivita este o boală întâlnită în toate anotimpurile şi la toate vârstele. Afecţiunea se referă la inflamaţia mucoasei pleoapelor, iar cauzele care determină conjunctivita pot fi diverse infecţii sau factori iritanţi, precum şampoanele, praful, fumul de ţigară, clorul folosit în tratarea apei din piscine. Desigur, acestora li se adaugă alergenii, în special praful, fardurile, polenul, lentilele de contact. Potrivit dr. Aurelia Avram, conjunctivita se transmite de la o persoană la alta, dar nu determină complicaţii serioase dacă este diagnosticată şi tratată la timp.

În ceea ce priveşte simptomele, acestea diferă în funcţie de gradul inflamaţiei conjunctivei şi se manifestă prin înroşirea mucoasei conjunctivale. Bineînţeles, cei care au ghinionul de a face conjunctivită au ochii înlăcrimaţi foarte des, manifestă o secreţie alb-gălbuie, care se depozitează la baza genelor, dar şi colţul ochiului, şi, desigur, o senzaţie de mâncărime.

De asemenea, bolnavul poate simţi arsuri oculare, având vederea înceţoşată şi fotofobie (sensibilitate crescută la lumină). Aşa că, atunci când apare oricare dintre simptomele specifice conjunctivitei, este necesar consultul medical. „Pentru a-şi proteja cât mai bine ochii, pacienţii trebuie să le acorde o grijă sporită, în special atunci când este mult praf în jur sau substanţe poluante. Nu în ultimul rând, este necesară evitarea produselor cosmetice în exces sau a celor expirate. Când se simte mâncărime, durere sau senzaţia unui corp străin în ochi, să se evite frecatul zonei oculare cu mâinile, deoarece se poate răspândi infecţia în zonă”, a subliniat medicul. Tot pentru evitarea infecţiei, este necesară spălarea mâinilor, cât mai des, cu apă şi săpun.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU