Sănătate
177 accesări 01 Martie 2021 0 comentarii

Mare atenţie! Embolismul pulmonar opreşte circulaţia sângelui

Embolismul pulmonar este un blocaj total sau parţial al arterei pulmonare sau al uneia dintre ramurile ei de către un embolus migrat local prin circulaţia sanguină. Acesta opreşte circulaţia sângelui, iar dacă nu este tratat se poate ajunge chiar la moartea pacientului din cauza unui infarct pulmonar, precizează specialiştii csid.ro.

Medicii afirmă că boala este greu de diagnosticat, dar descoperită din timp, poate fi vindecată complet. Embolusul este format dintr-un cheag de sânge, iar în unele cazuri se întâmplă să aibă în componenţă fragmente detaşate dintr-o placă de aterom, un grup de celule canceroase, o bulă de aer, cristale de colesterol sau microorganisme, precum microbi şi paraziţi.

Cheagul de sânge ia naştere cel mai adesea în reţeaua venoasă profundă a membrelor inferioare. În unele cazuri, cheagul de sânge se poate dezlipi de la locul de formare şi poate circula prin sânge până ajunge într-un vas mai strâmt, care nu-i permite să treacă mai departe. În aceste situaţii se formează, de obicei, trombembolismul pulmonar.

Cheagul de sânge se poate forma în următoarele situaţii: leziuni ale peretelui vasului sanguin, încetinire a vitezei de circulaţie a sângelui, stare de hipercoagulabilitate. Alţi factori de risc includ diferite boli genetice, operaţii pe şold, genunchi, abdomen, politraumatismele, bolile hematologice etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.