31 Mai 2019
984 accesări
0 comentarii

A venit căldura, un anotimp în care suntem tot mai expuşi ciupiturilor de insecte, iar principalele victime sunt copiii. Specialiştii ne avertizează că acestea nu produc doar disconfort, ci, neîngrijite corespunzător, pot determina infecţii grave. Acesta este şi motivul pentru care medicii atrag atenţia asupra igienei riguroase care trebuie respectată în astfel de cazuri.

„În primul rând, trebuie spălată zona, dezinfectată cu antiseptic, păstrată o bună igienă locală şi corporală. Dacă fenomenele inflamatorii locale sunt importante (se umflă, apare roşeaţa sau supurează), părinţii trebuie să se adreseze medicului de familie care va indica tratamentul adecvat, local sau general. Dacă medicul de familie consideră necesar, atunci va îndruma pacientul către medicul specialist”, a declarat şeful secţiei Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cristina Mihai.

Părinţii trebuie să ştie că scărpinatul poate duce la suprainfectarea ciupiturii. De asemenea, ciupiturile netratate sau unde nu sunt păstrate condiţiile igienice corespunzătoare (intervine scărpinatul care duce la pătrunderea microbilor) pot determina infecţii locale sau cu răsunet la distanţă.

Totuşi, trebuie să recunoaştem că ciupiturile sau înţepăturile de insecte sunt mai mult o corvoadă, mai ales atunci când suntem în vacanţă. Ele provoacă spaimă pe moment, disconfort temporar şi durere. În cazuri rare, pot provoca infecţii care necesită tratament, precum şi reacţii alergice ce pot fi grave, dacă nu chiar fatale.

Părinţii trebuie să ştie, însă, cum pot depista o infecţie sau o reacţie alergică, pentru a obţine asistenţă medicală atunci când este cazul. Mai mult decât atât, nu plecaţi niciodată în vacanţă fără a avea cu dumneavoastră un antihistaminic în trusa de medicamente, dacă un membru al familiei are un istoric de alergii.

În cazul în care se întâmplă să fiţi ciupiţi, pentru dureri şi mâncărimi, luaţi rapid medicamentul şi aplicaţi pe corp o cremă cu corticosteroizi sau o loţiune calmantă pentru zona înţepăturii, dacă aveţi un disconfort puternic.

Înţepăturile în gură necesită atenţie medicală imediată

O înţepătură oriunde în gură necesită atenţie medicală imediată, deoarece înţepăturile în membranele mucoase orale pot provoca rapid o umflare severă, ce pot produce un blocaj respirator. Ca urmare, cereţi ajutor dacă observaţi o erupţie cutanată mare sau umflături în jurul zonei de înţepătură sau în cazul în care umflătura sau durerea persistă pentru mai mult de trei zile.

Dacă aţi avut ghinionul de a fi muşcaţi de vreun păianjen, spălaţi cu mare atenţie zona afectată, cu apă şi săpun din abundenţă. Faceţi acest lucru de două-trei ori pe zi, până când pielea este vindecată. Imediat după aceea, aplicaţi comprese reci. Pentru a-l proteja pe cel mic sau pe dumneavoastră împotriva infecţiilor, aplicaţi un unguent cu antibiotic şi asiguraţi-vă că mâinile copilului sunt tot timpul spălate şi curate. Dacă micuţul a fost muşcat de „văduva neagră”, aplicaţi gheaţă în zona muşcăturii şi mergeţi cu copilul la spital, întrucât, chiar dacă cel mic nu prezintă niciun simptom, el trebuie văzut de un medic.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU