02 Ianuarie 2025
50 accesări
0 comentarii

Consumul de cofeină poate avea atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătate. O echipă de cercetare australiană sugerează că excesul de cofeină poate fi corelat, însă, cu un risc mai mare de osteoporoză. Multe persoane beau măcar o cafea dimineață, atât pentru a primi o doză de energie, cât și datorită plăcerii gustului. Pe de o parte, cofeina poate contribui la o concentrare mai bună, la pierderea kilogramelor în plus, la digestie și la îmbunătățirea performanțelor sportive. Pe de altă parte, susțin specialiștii, când este consumată în exces, poate înrăutăți simptomele depresiei, poate crește zahărul din sânge, poate declanșa atacurile de gută sau insomniile.

Cercetând efectele cafelei asupra modului în care rinichii reglează calciul în organism, oamenii de știință au mai descoperit că dozele mari de cofeină (circa 800 mg) consumate într-o perioadă de șase ore aproape au dublat cantitatea de calciu pierdută prin urină. De precizat că până la 400 mg de cofeină pe zi (adică cel mult patru căni de cafea obișnuită preparată în casă) pare a fi o cantitate sigură pentru majoritatea adulților sănătoși. Atenție, însă! Conținutul real de cofeină din băuturile din comerț variază foarte mult, în special pentru băuturile energizante.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU