21 Mai 2020
4128 accesări
0 comentarii

De peste două luni de zile, cadrele medicale fac tot posibilul să vindece pacienţii cu Covid 19, chiar dacă acest lucru înseamnă că sunt expuse unui risc continuu. Din fericire, boala nu i-a speriat, până acum, nici o secundă, ei fiind pe baricade, zi de zi, oră de oră, pentru că, de fapt, asta înseamnă să fii medic, adică să îşi asume şi situaţiile speciale, dificile, cum este cea în care ne aflăm acum.

În judeţul Constanţa, avem zeci de medici care se prezintă la datorie, zilnic, în toate spitalele, dar nu toți își desfășoară activitatea în mijlocul bolnavilor diagnosticați cu noul coronavirus. În schimb, dr. Dana Mănac, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, intră în contact în fiecare zi a săptămânii cu gravidele suspecte sau diagnosticate cu Covid 19, la Spitalul Municipal Medgidia. Pentru a putea avea, însă, grijă de ele, a trebuit să renunțe la practica în mediul privat şi faptul că trebuie să-și direcţioneze pacientele către alte unităţi sanitare, non-COVID-19, pentru finalizarea naşterii.

A fost greu, a fost ușor? La aceste întrebări și multe altele, a avut amabilitatea de a răspunde însuși medicul, care ne-a declarat că, de-a lungul celor nouă luni de sarcină ale unei femei îi place să fie aproape de pacientele ei şi nu-şi doreşte ca acestea să resimtă anxietate sau teamă atunci când vin la control. Tocmai de aceea, cele mai multe paciente au înţeles că nu a fost alegerea sa ca spitalul în care își desfăşoară activitatea să devină spital suport Covid 19, motiv pentru care au mers cu încredere la alţi colegi de-ai săi, ea menţinând comunicarea cu pacientele prin telemedicină, prin intermediul telefonului sau reţelele de socializare.

Specialistul ne-a mărturisit că a început să lucreze în Spitalul Municipal Medgidia în urmă cu aproximativ un an şi trei luni şi în luna martie a acestui an a fost anunţată că Maternitatea Medgidia va fi maternitatea din zona Dobrogea care va prelua cazurile de gravide suspecte sau diagnosticate cu Covid 19. Chiar dacă inamicul nostru invizibil, coronavirusul a băgat spaima în oameni, medicii s-au mobilizat şi încearcă să îşi desfăşoare activitatea pe secţie asemănător perioadei anterior pandemiei, cu excepţia echipamentelor de protecţie, care, ar putea avea, în opinia sa, un impact asupra pacientei: îi poate crea sentimente de anxietate, teamă, impact pe care îşi doreşte să îl reducă printr-o apropiere verbală mai mare, prin folosirea empatiei şi a creării sentimentului de confort şi protecţie.

Gravidele nu au un risc mai mare de infectare faţă de restul populaţiei

„Pacientele care ajung pe secţie, nu ne văd feţele şi atunci când se externează le spun: «Să vii, după pandemie, să ne vizitezi şi să ne vedem şi la faţă!». Consider că latura psihologică este uneori neglijată, însă susţinerea psihologică s-a dovedit ştiinţific că are un efect benefic asupra evoluţiei cazului. Gravidele nu trebuie să fie neliniştite sau anxioase în această perioadă, ci precaute: să îşi ia aceleaşi măsuri de protecţie ca populaţia generală şi să asculte sfaturile medicului obstetrician, ale medicului de familie şi să urmărească sursele oficiale de informare. Desigur, pot vorbi de pacientele mele, care au o complianţă crescută la recomandări, pentru că înţeleg că le dau aceste recomandări pentru binele lor. Până acum, au fost ascultătoare, asta pentru că eu, constant, le-am repetat că cel mai bun doctor este prevenţia”, a declarat medicul, pentru „Cuget Liber”.

Referitor la riscul de infectare ale femeilor însărcinate, dr. Mănac a precizat că studiile efectuate până în acest moment au arătat că o femeie gravidă nu are un risc mai mare de infectare faţă de restul populaţiei sau de a dezvolta o infecţie gravă. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, acestora li se recomandă aceleaşi măsuri de protecţie ca şi populaţiei generale.

Partea bună a lucrurilor este că, până acum, în judeţul Constanţa nu au fost probleme mari cu gravidele. Un singur caz a fost mai deosebit, în sensul că medicii au suspicionat transmiterea verticală (de la mamă la făt) a bolii, dar, în cele din urmă, evoluţia a fost favorabilă atât pentru mamă, cât şi pentru făt. De asemenea, nu au fost detectate particule virale în lichid amniotic, placentă sau sânge din cordonul ombilical, la restul pacientelor diagnosticate pozitiv Covid 19.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU